ΣΤΑΘΜΟΙ

1931: Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ιστορίας της στις 6 Ιανουαρίου, η ΑΕΛ συντρίβει την ΕΠΑ στη Λεμεσό με 6-1.

1932: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που φέρνει Ελλαδίτη προπονητή, τον Αργύρη Γαβαλά.

1934: Η ΑΕΛ, μαζί με τα σωματεία Τραστ, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Άρη, ΑΠΟΕΛ, Τουρκική Λέσχη, Ανόρθωση Αμμοχώστου, και ΕΠΑ, ιδρύουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

1938: Σε επίσημο αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις 20 Νοεμβρίου, η ΑΕΛ διασύρει στο τοπικό ντέρμπυ τον Άρη με 24-1 και δημιουργεί ένα μεγάλο παγκύπριο ρεκόρ που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

1939: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Κυπέλλου στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό το ΑΠΟΕΛ με 3-1.

1941: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Πρωταθλήματος στην ιστορία της.

1956:  Η ομάδα μας στέφθηκε πρωταθλήτρια όμως προτού ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ορισμένοι ποδοσφαιριστές δημιούργησαν σοβαρή αναταραχή με αδικαιολόγητες και απαράδεκτες απαιτήσεις εκβίαζαν την ομάδα μας. Συγκεκριμένα έθεσαν στο Συμβούλιο εκβιαστικά την απαίτηση για επαναπρόσληψη του προπονητή Αργύρη Γαβαλά του οποίου οι σχέσεις με το σωματείο μας είχαν υποστεί σοβαρή ρήξη δύο χρόνια πριν.  Στην τελική φάνηκε πως ήταν οργανωμένη ενέργεια την οποία υπεκίνησαν ποδοσφαιριστές και προπονητής μέσω πολιτικών κινήτρων.  Στο τέλος 29 ποδοσφαιριστές αποβλήθηκαν για αντιαθλητική συμπεριφορά και αμέσως εντάχθηκαν στο νεοσύστατο σωματείο της πόλης Απόλλων, ο οποίος προσέλαβε αμέσως ως προπονητή και τον Αργύρη Γαβαλά!  Έτσι μια νεοσύστατη ομάδα βρήκε ένα έτοιμο και ποιοτικό ρόστερ μέσω του οποίου έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου της Β’ κατηγορίας και ανέβηκε στην πρώτη.

1968: Η ΑΕΛ κερδίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα για 5η φορά στην ιστορία της, αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και γίνεται μια από τις πέντε κυπριακές ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.

1974: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο καλαθοσφαιρικό τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της.

1976: Η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών κατακτά το πρωτάθλημα στην πρώτη διοργάνωση.

1977: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη ομάδα που εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαική διοργάνωση καλαθόσφαιρας.

1983: Σε επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας, η ΑΕΛ συντρίβει τον Εθνικό με 177-39 και δημιουργεί παγκύπριο ρεκόρ καλύτερης επίθεσης και μεγαλύτερης διαφοράς σε ένα αγώνα. Το ρεκόρ παραμένει μέχρι σήμερα.

1985: Η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το 4ο κύπελλο της ιστοριας της παρουσιας 15000 οπαδών της

1987: Στον 45ο τελικό Κυπέλλου Κύπρου, η ΑΕΛ κέρδισε τον 5ο ποδοσφαιρικό τίτλο κυπελλούχου στην ιστορία της νικώντας τον Απόλλωνα.

1988: Η ποδοσφαιρική ομαδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει από την Ομόνοια Λευκωσίας.

1989: Η ΑΕΛ σημειώνει την πρώτη της επίσημη ευρωπαική νίκη με 1-0 επί της Αντμίρα Βάκερ (Αυστρίας) στο Τσίρειο στάδιο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.Κατακτά το κύπελλo για 6η φορά στην ιστορία της επι του συμπολίτη της ΑΡΗ με 3-2 στην παράταση.

1989: Ιδρύεται ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ

1994: Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β’ κατηγορία.

1996: Η ποδοσφαιρική ομάδα υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β’ κατηγορία. Την αμέσως επόμενη χρονιά επιστρέφει ως πρωταθλήτρια.

2002: Η ποδοσφαιρική ομάδα επιστρέφει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 13 χρόνια απουσίας.

2003: Η ομάδα μπάσκετ σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία του σωματείου στην ιστορία του κατακτώντας αήττητη το ευρωπαϊκό Regional Challenge Cup, ενώ λίγες μέρες αργότερα στέφεται πρωταθλήτρια Κύπρου μετά από 15 χρόνια.

2003: Η ποδοσφαιρική ομαδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει στη διαδικασία των πέναλτυ από την Ανόρθωση.

2004: Η ποδοσφαιρική ομάδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και χάνει αυτή τη φορά απο την Α.Ε.Κ.

2007: H ομάδα μπάσκετ κατακτά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα ανδρών και 13ο στην ιστορία της.

2008: Η ομάδα μπάσκετ ανδρών κατακτά το 8ο κύπελλο στην ιστορία της και παράλληλα προκρίνεται στο Final four του Eurocup της διοργάνωσης FIBA όπου και κατακτά την 3η θέση.

2009: Η ομάδα μπάσκετ ανδρών λαμβάνει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονια στο Final four του Eurocup όπου και πάλι κατατάγεται 4η

2009: Η ομάδα ποδοσφαίρου φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει με 2-0 απο τον Απόπ Κυνίρα Πέγειας.

2012: Η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια. Στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή της πορεία, μπαίνει στους ομίλους του Europa League.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *