ΣΥ.Φ.ΑΕΛ

1967 Το θρυλικό LOYCAS INN κάνει την εμφάνιση του στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στην λεωφόρο Μακαρείου, τα χρόνια περνούν και η ΑΕΛίστικη παρέα του LOYCAS INN μεγαλώνει. Φτάνουμε στο 1979 όπου η ομάδα μας θα φτάσει στον τελικό κύπελλου κόντρα στο αποέλ, την ίδια χρονιά και πριν τον τελικό οργανώνετε και συστήνετε επιτροπή για καλύτερη οργάνωση της κερκίδας, η επιτροπή αυτή βαφτίζετε ΣΥ.Φ.ΑΕΛ !!! Από τότε ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ αναλαμβάνει δράση εντός και εκτός γηπέδου.

1981 Μέχρι και τότε οι οπαδοί μας χρησιμοποιούσαν την δυτική κερκίδα του τσιρείου σταδίου, με το παράπονο όμως των οργανωμένων ότι η καταπαχτή ήταν μακριά από την δυτική κερκίδα και έτσι οι «παρεχτραπέντες» είχαν τον χρόνο να την κάνουν! Έτσι η τότε επιτροπή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ μετά από συνεδρία αποφάσισε την μεταφορά του κόσμου της ΑΕΛ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ κερκίδα. Η έκκληση του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ μέσω εφημερίδων και ανακοινώσεων έφερνε σιγά σιγα όλο και περισσότερο κόσμο στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς όλος ο κόσμος μεταφέρθηκε στην θρυλική πλέον για εμάς ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ! Με την είσοδο νο.3 να παίρνει το όνομα που όλοι θαυμάζουν,προσκυνούν και τρέμουν…ΘΥΡΑ 3.

Στο LOYKAS INN αξέχαστες μέρες θα μείνουν οι κατακτήσεις 3 κυπέλλων 85,87,89 αλλά και το κύπελλο του 88 κόντρα στην ομόνοια που αν και μας έκλεψαν τον τίτλο, το κύπελλο έκανε την εμφάνιση του στο LOYKAS INN! Χρυσή ιστορία την δεκαετία εκείνη έγραψε και η καλαθοσφαιρική μας ομάδα η οποία όμως καταδιώκεται, δεν την αφήνουν να προχωρήσει. Τότε τα επεισόδια δίνουν και παίρνουν, ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, το LOYCAS INN βγάζουν όνομα και οι αντίπαλοι τρέμουν στο πέρασμα τους.

1989 Η επιτροπή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ αποφασίζει να εγγράψει τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στα επίσημα μητρώα της κυπριακής δημοκρατίας έτσι ο Κωστάκης Γρηγοριάδης ετοίμασε όλα τα αναγκαία και από τις 4/10/1989 ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ είναι και επίσημα ο πρώτος εγγεγραμένος σύνδεσμος φιλάθλων στα μητρώα.

Σε μια από τις συσκέψεις, πάρθηκε, λοιπόν, και η απόφαση για ίδρυση του Συνδέσμου Φιλάθλων της Α.Ε.Λ.!! Χρύσης, Κουρέας, Κωστής Κολιάς, Νίκος Αναστασίου, Γιώργος Μπίλλυς, Μίκυς, Μίλτος Δαμιανού, Σταύρος Γερολαίμου, Άκης Γαβριήλ, Αδωνης, Α.Τσιηκλής, Γρηγοριάδης, Μαρκίδης, Γ.Στρατής, Κούνελλος, Γ.Γεωργίου… Αυτοί, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, αποτελούν τον πυρήνα που έπαιρνε αποφάσεις, σαν σύνδεσμος φιλάθλων. Ρωτήθηκε και ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας, Λουκάς Χριστοφή ( Αελίστας κι αυτός ), και πρότεινε, τον μεσοόροφο της μπυραρίας για οίκημα του συνδέσμου φιλάθλων της Α.Ε.Λ.

Το LOYKAS INN, γίνεται σιγά-σιγά , κάτι σαν 2ο οίκημα της Α.Ε.Λ. και εκεί συχνάζουν αρκετοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Τακτικός και ο Πήτερ Μακ Πάρλαντ, προπονητής της ομάδας, από το ΄81 ως το ΄84, δημιουργός της ομάδας που θα πάρει πιο μετά τα τρία κύπελλα ( ΄85-΄87-΄89 ). Η τσέχικη σχολή μπαίνει στην Α.Ε.Λ, και ακολουθούν μεγάλες επιτυχίες…Το LOYKAS INN, γίνεται σιγά-σιγά , κάτι σαν 2ο οίκημα της Α.Ε.Λ. και εκεί συχνάζουν αρκετοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Τακτικός και ο Πήτερ Μακ Πάρλαντ, προπονητής της ομάδας, από το ΄81 ως το ΄84, δημιουργός της ομάδας που θα πάρει πιο μετά τα τρία κύπελλα ( ΄85-΄87-΄89 ). Η τσέχικη σχολή μπαίνει στην Α.Ε.Λ, και ακολουθούν μεγάλες επιτυχίες…

Στο οίκημα του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, πανηγυρίζονται οι κατακτήσεις των κυπέλλων της δεκαετίας του ΄80. LOYKAS INN και ΣΥ.Φ.ΑΕΛ μεσουρανούν. Απόκτησε τεράστια δύναμη ο σύνδεσμος και πρέπει να μπουν πιο στερεές βάσεις. Αποφασίστηκε η σύγκληση εκλογικής συνέλευσης και μέσα σε ένα “φίσκα ” LOYKAS INN, ανακηρύχθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ. Πρώτος πρόεδρος ο Γεώργιος Στρατής, ταμίας ο Στέλιος Σεργίδης, και τα διάφορα πόστα του συνδέσμου αναλαμβάνουν οι: Νίκος Αναστασίου, Κωστάκης Γρηγοριάδης, Χρύσης Κουρέας, Χ.Χαραλάμπους, Κ.Μαρκίδης, Αντρος Τσιηκλής, Ακης Αλεξάνδρου, Άνθιμος Ανθίμου…

Αρχίζουν και οι εγγραφές μελών του συνδέσμου, με πρώτο μέλος το ποδοσφαιριστή Άριστο Αριστοτέλους.

Ο δικηγόρος Γεώργιος Γεωργίου ανάλαβε την δημιουργία του καταστατικού και την εγγραφή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στο επίσημο μητρώο εταιρειών της κυπριακής δημοκρατίας.
Το έμβλημα του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ φιλοτεχνείτε από τον νεαρό Χρίστο Γρηγοριάδη.
Η ημερομηνία εγγραφής του συνδέσμου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως και η γενέθλιος μέρα της Α.Ε.Λ. έτσι και ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ ιδρύεται και επίσημα στις 4 Οκτωβρίου του 1989.

Έκτοτε , ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, περνώντας μέσα από τον χρόνο, περνά δύσκολα χρόνια όπως και το σωματείο μας. Στεγάζεται, κατά καιρούς, σε διάφορα άλλα οικήματα. Ήταν όμως πάντα εκεί! Φρουρός και προστάτης της Α.Ε.Λ.
Υπερασπίζεται την ιδέα αυτή ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της! ΑΕΛίστες διαφόρων ηλικιών, διαχρονικά, δίνουν την ψυχή τους για το μεγαλείο της Α.Ε.Λ. Όπως το 2007, όπου η ομάδα μας φτάνει στο χείλος της καταστροφής, όμως ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, στέκεται σαν άτλαντας και αναλαμβάνει πρωτοφανείς πρωτοβουλίες για την σωτηρία της αγαπημένης του ομάδας! Ξεσηκώνοντας ένα-ένα όλους τους Αελίστες, κινητοποίησε τους πάντες, καταφέρνοντας στο τέλος να δώσει την χαρά στις επόμενες γενιές να ζήσουν αυτή την ιδέα όπως την έζησαν πολλές γενιές πριν.

Αξίζει να γίνει και μία αναφορά στους προέδρους του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ.: Γιώργος Στρατής (1989-1990 ), Νίκος Αναστασίου ( 1990-1992 ), Κώστας Γρηγοριάδης (1992-1996 ), Δώρος Νικολάου (1996-1999 ), Κάκος ( 1999-2000 ), Χρίστος Παπαδόπουλος ( 2000-2005 ), Γιάννος Χαραλάμπους ( 2005-2006 ), Χρίστος Παπαδόπουλος (2006-2007 ), Ηλίας Ηλιάδης ( 2007-2010), Λούης Νικολάου (2010-2012), Φύτος Παναγή (2012- )

Έντονη είναι και η δράση του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στο εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος μας έχει δύο οικήματα στο εξωτερικό ένα στην Αθήνα (1996) ένα στη Θεσσαλονίκη (1999) που αποτελούνται κυρίως από φοιτητές. Επίσης δυναμική παρουσία έχει και ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Ηνωμένου Βασιλείου με τους εκεί λέοντες να συμμετέχουν οργανωμένα σε πολλές εκδρομές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *