Αναδρομή στο παρελθόν: Η μαύρη μέρα του 2001

Ήταν 10 του Μάρτη του 2001, η ΑΕΛ μας θα ερχόταν αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στο Τσίρειο Στάδιο.  Ένα παιχνίδι για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος που συγκέντρωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η ομάδα μας δεν είχε χάσει κανένα ντέρμπι, είχε μια σταθερή απόδοση και πήγαινε ολοταχώς για να κτυπήσει το πρωτάθλημα.

Να σημειώσουμε ότι στο πρώτο παιχνίδι η ομάδα μας κέρδισε στο Γ.Σ.Π με 0-2, με γκολ των Δημητρίου στο 53′ και του Γιόζεφ Σέμποκ στο 90′. Μάλιστα, το πρώτο γκολ όπως θα δείτε, δημιουργήθηκε για όσους θυμούνται από την αξέχαστη – στην γραμμή- ντρίμπλα αλά Ζινετίν Ζιντάν από τον μακαρίτη Βλάνταν Τόμιτς.

Η επανάληψη στο Τσίρειο όμως ήταν εντελώς διαφορετική, τα σενάρια εκ των υστέρων έδιναν και έπαιρναν για το τι πραγματικά προηγήθηκε παρασκηνιακά.  Οι ποδοσφαιριστές μας αντί να τιμήσουν την φανέλα στο γήπεδο δεν κατέβηκαν ποτέ παρά μόνο οι σκιές τους.  Είμαστε βέβαιοι ότι αν έχουν έστω την παραμικρή συνείδηση, θα τους στοιχείωνει ακόμη ο συγκεκριμένος αγώνας και το ότι προηγήθηκε για να γραφτεί αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΛ.  Όσοι ήταν εκεί, δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πόσο ντρόπιασαν την ΑΕΛ αυτοί οι ποδοσφαιριστές.

Η ομάδα ήταν ανύπαρκτη στον αγωνιστικό χώρο, οι ποδοσφαιριστές απλά κοιτούσαν τον Ολυμπιακό να αλωνίζει μέσα στο γήπεδο με το αποτέλεσμα του ημιχρόνου να είναι 0-3.  Ο κόσμος στην ανατολική που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το Τσίρειο δεν μπόρεσε να ανεχτεί μια τέτοια κοροιδία και ασέβεια από τους ποδοσφαιριστές και ξεκίνησε να τους γιουχαίζει ενώ στο τέλος του αγώνα που ολοκληρώθηκε 0-5, μαζεύτηκε αρκετός κόσμος έξω από τα αποδυτήρια για να τους … τα ψάλλει.

Η αστυνομία, θυμόμαστε αφού υπήρξαμε κι εμείς εκεί, κτυπούσε στο ψαχνό κόσμο προσπαθώντας να τον διαλύσει με χημικά και συλλαμβάνοντας κυρίως στα τυφλά ανθρώπους που μαζεύτηκαν εκεί γιατί τους έπνιγε το άδικο.  Η οργή του κόσμου φυσικά δεν ήταν τόσο εύκολο να καταλαγιαστεί αφού ο ΑΕΛίστας έμαθε να παλεύει με νύχια και με δόντια μια ζωή και η εικόνα της ομάδας δεν θύμιζε με τίποτα την ιδέα της ΑΕΛ που μας έκανε αυτούς που είμαστε.  Ποδοσφαιριστές υποταγμένοι στο χρήμα, ρεζίλεψαν και ατίμασαν την ιδέα της ΑΕΛ, κοροιδεύοντας τόσο κόσμο χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού.

Επίσης, κάτι που δεν άλλαξε ΠΟΤΕ, οι δημοσιογράφοι ήταν είναι και θα είναι ρουφιάνοι, αφού αν το πάρετε στο 2:21 του βίντεο, θα ακούσετε που αναφωνεί τα ονόματα συλληφθέντων.

Ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Σολομωνίδης, μετά από αρκετά χρόνια (2017) αποκάλυψε για τον συγκεκριμένο αγώνα τα εξής:

”Ξέρω και ποιοι μας επούλησαν στο περιβόητο 0-5 με τον Ολυμπιακό στο Τσίρειο. Την Πέμπτη πριν το παιχνίδι, τα μπούκκικα σταμάτησαν να δέχονται τη νίκη με σκορ 5-0 υπέρ του Ολυμπιακού.  Εμείς μαθαίναμε τις πληροφορίες από τα μικρά μπούκκικα και ότι εστάλθηκε ένας στρατός που έπαιζαν το παιχνίδι να τελειώσει με σκορ 0-5.  Εγώ τότε είπα τους πως τούτα εν πελλάρες αλλά μετά όταν είδα τα γκολ εκατάλαβα και έμαθα πολλά!”

Αν ρίξετε μια ματιά στην βαθμολογία, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε πως η ομάδα έχασε τον τίτλο γι’ αυτήν της την ήττα. Αφού όπως ήταν αναμενόμενο μετά την πεντάρα και τον αναβρασμό δεν κατάφεραν να κερδίσουν την ΕΝΠ για την 22η αγωνιστική, έχασαν από την ΑΕΠ στο Τσίρειο με 0-1 ενώ κέρδισαν Σαλαμίνα εντός και Αποέλ εκτός.

telikivathmologia2000-2001

Aν θέλετε να δείτε αποτελέσματα και γκολ για την συγκεκριμένη σεζόν μεταφερθείτε εδώ.

Αν σας πιάνουν νοσταλγίες, δείτε το αρχείο του lions-radio δεξιά στην κεντρική σελίδα ή μεταφερθείτε εδώ και επιλέξτε σεζόν.  Καταφέραμε με σκληρή δουλειά και κόπο να σώσουμε αρκετό υλικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *