Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια (περί Μάρτινς ο λόγος)
Είναι πραγματικά για να απορείς πώς γέμισαν οι ιστοσελίδες με άρθρα μετά την ήττα από Απόλλωνα (δεν έγινε ούτε με το ΑΠΟΕΛ, ούτε με Κρασάβα, ούτε με Ανόρθωση, τυχαίο) για να τα βάζουν με τον Μαρτίνς (ξεκίνησαν 1-2 και οι υπόλοιποι θεωρώ ακολούθησαν απλά γιατί η εντολή είναι να υπάρχει είδηση για ΑΕΛ και ο Μαρτίνς είναι το hot topic).
Δεν θα σταθώ στις φήμες για φάγωμα εκ των έσω που ακούγεται (όχι λόγω ικανοτήτων του Μαρτίνς), δεν θα σταθώ ούτε σε καφενειακά άρθρα (θυμήθηκε ο Πολύς μετά τον Απόλλωνα που ο κόσμος βράζει να μας πει ότι ο Σάβο είναι παλιόπαιδο), αλλά ούτε στα κουτσομπολιά ότι η διοίκηση έβαλε δημοσιογράφους να ξεκινήσουν “θάψιμο” (δεν ισχύει κάτι τέτοιο).
Θα σταθώ περισσότερο στην ουσία, το γεγονός δηλαδή ότι τον Σεπτέμβριο ο κόσμος απαιτούσε από τον πρόεδρο να βάλει το χέρι στην τσέπη να φέρει Μαρτίνς και να σταματήσουν τα πειράματα. Η βελτίωση ήταν και είναι εμφανής. Πριν μερικές εβδομάδες φωνάζαμε το όνομά του όταν προκριθήκαμε με Ομόνοια, τώρα ξαφνικά για κάποιους είναι ανίκανος να ηγηθεί, έχει εμμονές, δεν κάνει αλλαγές (βασικά να αλλάζει τα εξτρέμ γιατί σε άλλες θέσεις δεν …..), έχει, έχει, έχει. Δεν πιστεύω ότι αποτελεί πλειοψηφία η μερίδα που συμμερίζεται αυτή την άποψη, αλλά σε συνδυασμό με το θάψιμο των μίντια θυμίζει ό,τι γίνεται κάθε χρόνο (έχουμε μια ελιτ κατηγορία ΑΕΛιστών που στο μυαλό τους είναι κάτοχοι UEFA PRO A και απλα περιμενουν υπομονετικα να αντακώσουν του εκάστοτε προπονητή).
Προφανώς και κάνει λάθη ο Μαρτίνς, ειδικά όταν ανέλαβε ένα κουτσουρεμένο ρόστερ μεσούσης της χρονιάς και έπρεπε να βγάλει πλάνο άμεσα.
Όμως ας δούμε κάποια γεγονότα που πολλοί τείνουν να ξεχνούν:
- Ανέλαβε μια ομάδα που έχασε τον εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος τερματοφύλακα στο παρά πέντε της μεταγραφικής και έπρεπε να κινηθεί γρήγορα. Τον αντικατέστησε με τον Ότσοα, μεγάλο όνομα, όμως αγωνιστικά δεν μας βγήκε και δυστυχώς είναι δεμένα τα χέρια του προπονητή (κοινώς, δεν μπορεί να τον κάτσει πάγκο). Υ.Γ. Αν και ούτε κατά διάνοια δεν θυσιάζεις θέση στην ομάδα για μάρκετινγκ και χρήμα, τα λεφτά που πήραμε από Ότσοα είναι αρκετές εκατοντάδες (ίσως και όσα χάσαμε από τα λάθη του να είναι τόσα;). Υ.Γ.2. Επικοινωνιακό φάουλ να βγαίνεις να λες, ενώ βλέπεις ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι το αν θα μείνει του χρόνου εξαρτάται από τον ίδιο (ίσως το εννοούσε ο πρόεδρος σαν δεύτερη επιλογή;).
- Ανέλαβε μια ομάδα ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ. Πρώτη φορά στα χρονικά (έφτασα στα 40, δεν θυμάμαι άλλη χρονιά) ομάδα να βγάζει έναν γύρο χωρίς καθαρό επιθετικό. Μετά τον Γενάρη έχουμε 1, που αγωνιζόταν non-stop. Βρείτε μου άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα χωρίς τουλάχιστον 2 επιλογές (πόσο μάλλον οι ανταγωνιστές, στη θεωρία, για την εξάδα).
- Αναγκαστικά (σε καμία άλλη ομάδα του δεν αγωνιζόταν έτσι, αν δεν κάνω λάθος) παίζει με 3 πίσω και οι λόγοι είναι απλοί. Με Στεπάνοβιτς και Μπόγκταν, που είναι αργοί και γενικά μέτριοι, ο Κονσεϊσάο θα έπρεπε να περιορίσει τα ανεβάσματά του (που για αυτό πλήρωσες να τον πάρεις), ενώ αριστερά με Ιμανισίμουε μοναδική λύση δεν θα μπορούσες να περιμένεις πολλά. Χρειάστηκε να βαφτίσει τον Μιλόσαβλεβιτς αριστερό μπακ-χαφ για να βγει η χρονιά.
- Άρα πλέον έχεις 2 μετριότατους κεντρικούς αμυντικούς και 1 μετριότατο αριστερό μπακ που τον βάφτισες κεντρικό αμυντικό να σου βγάλουν τη χρονιά για τις 3 θέσεις. Αλλαγές, που ζητούμε, ποιους; Μόνη “οκ” επιλογή ο Φιλιώτης δεξιά. Υ.Γ. Ο Μαρτίνς που χρησιμοποιεί μόνο 11-13 ποδοσφαιριστές, όταν ήρθε δοκίμασε και Φραντζή σαν κεντρικό αμυντικό (προφανώς για να δώσει λίγη ταχύτητα) και άκουσε μουρμούρα του άλλου κόσμου. Δοκίμασε και Γουήλερ και δεν… δοκίμαζε πολλά πριν καταλήξει…
- Η πλειοψηφία των γκολ που δεχόμαστε είναι από ατομικά λάθη ή λανθασμένες τοποθετήσεις. Το να φεύγει ο Μάρκες μόνος του και να μην τον ακολουθεί 1 εκ των 3 κεντρικών αμυντικών σου… (παρόμοια φάση στο 22′, απλά το γλιτώσαμε).
- Πάμε πιο μπροστά, στο κέντρο. Δημιουργικούς κεντρικούς έχεις Γκλάβσιτς, ο οποίος είναι περιορισμένων δυνατοτήτων / μετριότατος, Ζράντι που είναι παλαίμαχος και Παπαφώτη, ο οποίος δεν επανήλθε ποτέ από τον τραυματισμό (ένας υγιής Παπαφώτης φέτος θα βοηθούσε αφάνταστα).
- Μπροστά η ομάδα έχει ποιότητα και επιλογές και αυτό φαίνεται. Στατιστικά, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, η ομάδα βελτιώθηκε αισθητά.
- Επίσης, κάτι που ξεχνάμε: ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι πλήρεις σε όλες τις θέσεις, πολλές έχουν μεγαλύτερο μπατζετ, κάτι που αυτόματα τις βάζει σε πλεονεκτική θέση (άσχετο αν έχουμε κάποιες μονάδες που ποιοτικά είναι εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος). Δεν είναι το ίδιο ο Λοσάδα γιατί το ρόστερ του Απόλλωνα έχει τουλάχιστον 2 ποδοσφαιριστές αξιόλογους σε κάθε θέση (παραβλέπω το μπάτζετ που είναι κατά πολύ ψηλότερό μας), δεν είναι το ίδιο ούτε καν ο Καμορανέζι για τον ίδιο ακριβώς λόγο (και αριστερό μπακ έχει, επιθετικούς έχει κτλ., κτλ.).
- Τέλος, μετά από χρόνια (ίσως από τον καιρό του Κέρκεζ) είδαμε την ομάδα να κατεβαίνει με πλάνο και να στέκεται με αξιώσεις σε γήπεδα (π.χ. ΓΣΠ) και ομάδες (με αποέλ, ομόνοια, απόλλωνα, Πάφο, αρη), όπως πρέπει και αρμόζει στο όνομα της ΑΕΛ (με όλα τα προβλήματα και δυσκολίες που έχει το ρόστερ).
Ωραία τα λόγια για την ιστορία μας, για τον κόσμο μας, αλλά δυστυχώς ποιοτικά η ομάδα δεν είναι ούτε στο 1% αντάξια του εκτοπίσματος αυτής της ομάδας. Αν δεν βάλουμε κάτω τον εγωισμό μας και κάνουμε υπομονή να αφήσουμε κάποιους που το κατέχουν περισσότερο από εμάς να κάνουν τη δουλειά τους, χαΐρι δεν θα δούμε.
Κάποια εξτραδάκια στα γρήγορα:
- Με τερματοφύλακα επιπέδου Μπράγκα, όχι απλά σε ανεβάζει επίπεδο, σου κερδίζει ΠΟΝΤΟΥΣ.
- Νταμάχου (που πήρε άριστα στις επιλογές Ιανουαρίου) τα πάει μια χαρά με Μαρτίνς απ’ ό,τι μαθαίνω, ελπίζω να τους αφήσουμε να δουλέψουν μαζί για τη νέα ΑΕΛ.
- Εννοείται ο Μαρτίνς ήθελε παίκτες σε άλλες θέσεις, όμως λίγο το ενδιαφέρον για ποδοσφαιριστές μας (Σινγκ, Νατελ), λίγο οι κακές εκτιμήσεις, άφησαν την ομάδα χωρίς ποδοσφαιριστές σε σημαντικές θέσεις (που anyway ο Ιανουάριος σε περιορίζει σε θέμα μεταγραφών).
- Η διοίκηση θεωρώ κάνει καλή δουλειά σε γενικές γραμμές, όμως αν η ομάδα δεν αποδίδει, η κριτική είναι δυσανάλογη και ενίοτε άδικη. Με τους τεχνοκράτες που πήρε σε διάφορα πόστα, θεωρώ μειώνει το ποσοστό ρίσκου για σοβαρά λάθη όπως πέρσι και πρόπερσι (το να μην σου βγει ένας επιθετικός είναι ένα πράγμα, το να μην φέρεις καθόλου επιθετικό είναι άλλο), για αυτό ας αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.
- Δημοσιογράφοι, wannabe youtubers/podcasters, ατζέντηδες (που θα χάσουν από την πίτα με Νταμάχου) κτλ., ίσως λόγω συμφερόντων, ίσως απλά για publicity, θα χρησιμοποιούν την ΑΕΛ. Το καλό φιλτράρισμα του τι γράφεται και λέγεται είναι το παν.
- Κάποιοι Κύπριοι που είναι στο ρόστερ εδώ και μερικά χρόνια, προσωπικά δεν θα με χαλούσε να πάνε στο καλό (με σεβασμό σε όσα πρόσφεραν) και να δώσουμε ευκαιρίες σε περισσότερους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας που η προοπτική θα είναι μεγαλύτερη.
- Ψεχάσαμε εύκολα τη ΑΕΛ βλέπαμε επί Τραμετσάνι, με τους ίδιους ποδοσφαιριστές. Επίσης, που ήταν ο Εθνικός Άχνας επί Μάρτινς και που σήμερα. ΥΓ. Αρέσκει μου που λεν κάποιοι οτι ο Μάρτινς κάμει για Αχνα και Αραδίππου, αλλά τη μισή Άχνα ηθέλαμε την τον Γεννάρη.
Επολλολοήσαμε. ΖΗΤΩ Η ΑΕΛ.
