Τελικά πότε είναι αναγκαία η κάρτα;

Εδώ και χρόνια η ιστοσελίδα μας ασχολείται εκτεταμένα με το ζήτημα της κάρτας φιλάθλου και του τρομονόμου ευρύτερα. Ένα από τα πασιφανή συμπεράσματα είναι ότι οι αρμόδιοι για την τρομονόμο και την κάρτα δεν έχουν πραγματικά ιδέα για το πότε εφαρμόζεται η κάρτα και ο νόμος και πότε όχι. Έχουμε δει, στα 3 χρόνια της εφαρμογής της κάρτας, δεκάδες παραδείγματα όπου ενώ υπήρχε η κάρτα δεν εφαρμόστηκε καμία πρόνοια της νομοθεσίας-τρομονόμου για μια σειρά από αδικήματα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει εκ νέου. Συγκεκριμένα, από τις 9-12 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί διεθνές καλαθοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή μερικών εκ των κορυφαίων ομάδων της Euroleague. Θα συμμετέχουν οι ομάδες Maccabi Tel Aviv, Zenit St Petersburg, CSKA Moscow και ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Το τουρνουά αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες κόσμο καθώς και οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων που έχουν συνδέσμους στη Κύπρο. Που είναι το περίεργο;

Οι διοργανωτές, για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κέρδη αλλά και για να έχει κόσμο στο γήπεδο, κατάφεραν οι αγώνες αυτοί να γίνουν ΧΩΡΙΣ να είναι απαραίτητη η κάρτα φιλάθλου. Δηλαδή, ενώ σε όλους τους άλλους αγώνες που πραγματοποιούνται στη χώρα μας (εγχώριους-ευρωπαϊκούς) η κάρτα φιλάθλου είναι απαραίτητη, σε ένα διεθνές τουρνουά με χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο δεν θα χρειάζεται.

Τι λέει ο νόμος; 

39Β. (1) Οποιοδήποτε πρόσωπο προτίθεται να εισέλθει σε αθλητικό χώρο, στον οποίο θα διεξαχθεί αγώνας όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση, υποχρεούται να κατέχει και να επιδεικνύει οποτεδήποτε του ζητηθεί, εκτός από το εισιτήριο, την κάρτα φιλάθλου του.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων των εδαφίων (11), (13), (14) και (15), ουδείς κατέχει νόμιμο εισιτήριο εισόδου για αθλητικό αγώνα, όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση, εκτός εάν κατέχει έγκυρη κάρτα φιλάθλου επί της οποίας εμφαίνονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο εδάφιο (3) και τα οποία, με την παράδοση του εισιτηρίου του, καταχωρούνται ηλεκτρονικά για σκοπούς ταυτοποίησής του μέσω του κεντρικού μητρώου:

Τελικά;

Και απορούμε εμείς. Αφού οι φωστήρες του ΚΟΑ και της πολιτείας θεωρούν την κάρτα άκρως απαραίτητη για την εφαρμογή του νόμου, πως θα εφαρμοστεί ο νόμος στο εν λόγω τουρνουά; Αν τυχόν υπάρξουν τα οποιαδήποτε επεισόδια, πως θα εντοπιστούν αυτοί που εμπλέκονται στα επεισόδια; Τι το διαφορετικό έχει ένα τέτοιο τουρνουά από μια αναμέτρηση Κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη; Γιατί αν έπαιζαν στο ίδιο γήπεδο δύο κυπριακές ομάδες η κάρτα θα ήταν απαραίτητη;

Κάποιοι μας κοροϊδεύουν συνεχώς και οφείλουν να εξηγήσουν επιτέλους στον κόσμο τι συμβαίνει με την κάρτα και τον νόμο. Πότε εφαρμόζεται και γιατί. Ποια τα κριτήρια. Μπορεί η αστυνομία τελικά να εγγυηθεί την ασφάλεια και χωρίς κάρτα; Τελικά η ανωνυμία στο γήπεδο είναι εντάξει;

Οι παντογνώστες καρτάκιδες επιστράτευσαν μέχρι και τον κορωνοίο για την υποστηρίξουν την κάρτα που τόσο αγαπούν. Τους ενημερώνουμε ότι στο εν λόγω τουρνουά θα γίνεται απλώς έλεγχος των απαραίτητων από τα διατάγματα πιστοποιητικών περί κορωνοιού. Ούτε στοιχεία για δήθεν ιχνηλάτηση, ούτε κάτι άλλο, σε κλειστό μάλιστα χώρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *