Ξεπουλούν το νόημα σου –Π.Σ-

Δεν σταμάτησα να γράφω, σταμάτησα να ελπίζω.  Για την ΑΕΛ, για τον αθλητισμό, για καθετί αγνό.  Σταμάτησα να βλέπω φως στην άκρη του τούνελ όσο έμμισθοι κρύβουν το φως και βάζουν τα θέλω των αφεντικών ψηλότερα από την ιδέα που έπρεπε να υπηρετούν, ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι κλπ.

Η ΑΕΛ, η ΑΕΛ του σήμερα, εκείνη που τότε μας έμαθε να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε για το καλύτερο με πάθος σε τσιμέντα και δρόμους, πρώτη θέλει τώρα να μας ξευτιλίσει και να μας λαβώσει την αξιοπρέπεια και την τιμή που για χρόνια κρατάμε με ματωμένα χέρια.

Θυμάμαι που δεν ήξερα να μετρώ τις αγωνιστικές που απέμεναν και μου πήρε χρόνια να μάθω το «τρικ» που όλο μου εξηγούσε πατέρας -να αφαιρώ μία και να πολλαπλασιάζω x2- γιατί πολύ απλά δε με ενδιέφερε να μάθω πόσες έμεναν ή με ποιον παίζαμε, μόνο η τελευταία αγωνιστική ήταν μαχαίρι, που έπρεπε να φύγει το καλοκαίρι για να τη ξαναδούμε.

Θυμάμαι να σκορπώ το τελευταίο χαρτζιλίκι για να πάρω ένα εισιτήριο να δω την ΑΕΛ να παραπαίει αγωνιστικά αλλά κρατούσε σθεναρά την αξιοπρέπεια και το σεβασμό του κόσμου της. Έμπνεε την περηφάνια και την αφοσίωση που κανένας δεν είχε καταλάβει μέχρι τότε, κι’ αν δεν ήμασταν τρελοί θα είχε ήδη βάλει λουκέτο.

Δεν θα με βρεις στην ανατολική πια, γιατί δεν έχω να ξεπουλήσω σπιθαμή αγάπης ούτε να συμβιβάσω κανένα πάθος μου με αυτά που επιβάλλονται από τους από πάνω.  Είναι άλλωστε καθήκον μου να σταθώ πλάι στους αδικημένους που αναίτια συνελήφθησαν και ταλαιπωρούνται τόσο καιρό.  Οι εξουσιαστές και το κατεστημένο μας επιβλήθηκαν.  Εάν αδέρφια σου κλείνονται αναίτια σε κελιά ή πρέπει να παρουσιάζονται σε αστυνομικά τμήματα κατά την ομορφότερη ώρα της βδομάδας, νομίζω νίκησαν.  Δυστυχώς μάθαμε να παλεύουμε στους δρόμους, με τα χέρια και τα ποδάρια μας, για την τιμή και την επιβίωση μας.  Για ένα καθαρό κούτελο και καθαρή συνείδηση, για την αγάπη που έχει ο καθένας μέσα του, δυστυχώς αυτοί δεν ξέρουν να παλεύουν με τέτοια μέσα, δεν τα χρειάζονται άλλωστε, έχουν τους νόμους.

Η διοίκηση για άλλη μια φορά ρίχνει την ευθύνη αλλού και «φκαίνει κούππα άπαννη», σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι να ρίχνει την ευθύνη στον κοσμάκη.  Έχουν καταντήσει γελοία γραφικοί με δηλώσεις και ανακοινώσεις.  Ότι δεν κατάφερε να πετύχει το κατεστημένου, ο πόλεμος και οι αδικίες τόσων χρόνων, τα κατάφερε η ίδια η διοίκηση της ομάδας.  Να διώξει τον κόσμο και να του διαλύσει κάθε ίχνος περηφάνιας.

Η ΑΕΛ δε θέλει σωτήρες, η ΑΕΛ πρέπει να γυρίσει εκεί που ξεκίνησε.  Να σταματήσει να εξευτελίζεται καθημερινά.  Να σταματήσει να μοιάζει σε όλες τις άλλες ομάδες και να βρει τη χαμένη μοναδικότητα που ήταν η αιτία να την αγαπήσουμε και να τη στηρίξουμε από παιδιά.

Και τώρα που είπα παιδιά, στη μισθωτή σκλαβιά μου για την επιβίωση αν μη τι άλλο περπατώ στην πόλη.  Χθες, ένα παιδί προσπαθούσε να διασταυρώσει ένα επικίνδυνο δρόμο στο κέντρο, του φώναξα να με περιμένει να πάμε μαζί.  Με τα κίτρινα του ρούχα, δεν άντεξα και τον ρώτησα τι ομάδα είναι. Φώναξε ΑΕΛ.  Ήμουν δίπλα του και όμως το φώναξε δυνατά, νικώντας τη φασαρία των αυτοκινήτων και τη βαβούρα όσων είχα στο μυαλό μου.

Είναι κρίμα η προσωπική καταξίωση του καθενός, ο εγωισμός και το συμφέρον να διαλύουν την περηφάνια και την αγάπη αυτών των παιδιών για μια ιδέα που γεννήθηκε τόσα χρόνια πριν.

Η ιδέα της ΑΕΛ δε μπαίνει σε γραφεία και γραβάτες, ούτε δίνει τα χέρια με το κατεστημένο, ούτε «δίνει» δικά της παιδιά, η ιδέα της ΑΕΛ δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση, τον προπονητή, τους παίκτες.  Η ιδέα τούτη είναι χαραγμένη μέσα μας, μέσα στον καθένα και όσο κι’ αν προσπαθούν να την εξευτελίσουν, αυτή πάντα θα μας θυμίζει ότι πιο αγνό και ρομαντικό ζήσαμε ποτέ.  Λέξεις που χάθηκαν για πάντα και αυτό το λέω με πάσα βεβαιότητα.

ΑΕΛ…ΑΕΛ…ΑΕΛ…

Υ.Γ1Γι’ αυτούς που νιώθουν και γι’ αυτούς που συνέχεια ρωτούν που να ‘ναι ο Π.Σ., μπορεί να ‘ναι οπουδήποτε, αν δεν τον ξέρεις είναι επειδή δεν επιδίωξε ποτέ την αυτοπροβολή.  Στην επιβίωση καθημερινά, καλή παρέα,  λίγες μπύρες, ταπεινά και απλά μα πάντα με αξιοπρέπεια.

Υ.Γ2 Στη φίλη Αφροδίτη, όλα τα αδέρφια μου και όσους με σεβασμό διαδίδουν τόσα χρόνια λόγια και κείμενα μου.

Ευχαριστώ,

Π.Σ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *