Αφιέρωμα Πρωτάθλημα 2014-15: Η νέα ΑΕΛ (Κίτρινο Φτυάρι)

Το καλοκαίρι σιγά σιγά φεύγει και το νέο πρωτάθλημα ξεκινά με την ομάδα μας να δείχνει δυνατή να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα. Το Κίτρινο Φτυάρι θα προσπαθήσει να αναλύσει το πως κινήθηκε η ομάδα μας κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου και ποιές είναι οι φετινές τις δυνατότητες.

994393_222213267949567_2095241223_n (1)

Τι κάναμε το καλοκαίρι: 

Θεωρώ σημαντική την φετινή μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού για 3 λόγους:

1. Η παραμονή στον πάγκο της ομάδας του Ιβάηλο Πέτεφ. Ο Βούλγαρος έδειξε ότι κατέχει το άθλημα τους μήνες που βρίσκεται στην ΑΕΛ και θεωρώ θετικότατο ότι παρέμεινε τελικά στην ομάδα, με τους δικούς του όρους. Ο Πέτεφ είχε την ευκαιρία να διώξει και να κρατήσει αυτούς που ήθελε από το περσινό ρόστερ και να φέρει ποδοσφαιριστές τους οποίους εγκρίνει ο ίδιος. Του δόθηκε η ευκαιρία (που την άξιζε) να φτιάξει την ομάδα όπως αυτός ήθελε και πλέον θα κριθεί εκ των αποτελεσμάτων!

2. Αν και στην ΑΕΛ βρίσκονται ακόμη κάποιοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα που έχτισε ο Πάμπος και κατέκτησε το πρωτάθλημα το ’12 (Αιρόσα,Καρλίτος,Νικολάου,Μπεμπέ,Ελευθερίου και Εντμάρ) παρόλαυτα μπορούμε να πούμε ότι ο βασικός κορμός έχει αλλάξει σε τεράστιο βαθμό και φέτος είναι η αρχή μιας νέας ΑΕΛ.

3. Πλέον στην ομάδα ήρθαν πέραν των 15 νέων ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα να έχουμε μια (σχεδόν) ολοκαίνουργια ΑΕΛ. Το στοίχημα είναι να μας βγουν όσο περισσότεροι από αυτούς και να δημιουργηθεί ένας γερός κορμός για τα επόμενα χρόνια.

Aνάλυση του ρόστερ:

Σημαντικός λόγος  που το περσινό πρωτάθλημα χάθηκε ήταν το ελλειπές ρόστερ που διαθέταμε,έτσι ο Πέτεφ φρόντισε φέτος να ενισχύσει σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις γραμμές.

Θα αναλύσω το ρόστερ όπως διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής ανά θέση με βάση πάντα το σχηματισμό τον οποίο ο Βούλγαρος τεχνικός παρέταξε την ομάδα στα μέχρι τώρα παιχνίδια δηλαδή 4-5-1

451formation

Στη θέση του τερματοφύλακα όλα ήταν μια χαρά με Φεγκρούζ και Ρομέρο όμως ο σοβαρός τραυματισμός του πρώτου δημιουργά αναστάτωση. Ο Ρομέρο έδειξε ικανός για να αποτελέσει πρώτη επιλογή όμως για τους 4 μήνες που θα είναι εκτός ο Φεγκρούζ επιβάλλεται να υπάρχει και εναλλακτική επιλογή. Θα αποκτηθεί τερματοφύλακας όπως βγαίνει προς τα έξω τις τελευταίες μέρες αλλά δεν θα είναι το ίδιο αφού προηγουμένως υπήρχαν 2 τερματοφύλακες τους οποίους την αξία γνωρίζαμε.

Το κέντρο της άμυνας μετά και την φυγή των Ουόν,Ντεντέ και Θεοφίλου (δηλαδή αυτών που σου έβγαλαν πέρσι τη χρονιά) ανανεώθηκε πλήρως. Υπάρχουν οι βασικές πλέον επιλογές των Σιέλη και Καντού (ξεκίνησαν πολύ καλά) ενώ εναλλακτικές επιλογές είναι οι Εσπάνια,Ναντό και Κυριάκου.

Για τις θέσεις του αριστερού και δεξιού μπακ έχουμε τους γνωστούς Καρλίτος (Δεξιά και Αριστερά), Ελευθερίου (Δεξιά) και Εντμάρ (Αριστερά). Θεωρητικά (επειδή δεν τους είδαμε ακόμη) σαν δεξιό μπακ μπορεί να αγωνιστεί ο Ναντό ενώ σαν αριστερό μπακ ο Σιέλης. Η αλήθεια είναι ότι λόγω και του τραυματισμού του Αιρόσα στις θέσεις των μπακ δεν υπάρχει το βάθος που η ομάδα διαθέτει σε άλλες θέσεις. Αυτό φαίνετε και από το γεγονός ότι ο Πέτεφ δοκίμασε σε κάποια φιλικά τον Λίλλη σαν αριστερό μπακ. Αν υπάρξει δηλαδή ανάγκη τότε η λύση θα βρεθεί εκ των έσω.

Ο Πέτεφ αγωνίζεται με 3 ποδοσφαιριστές στο χώρο του κέντρου, 1 κεντρικό αμυντικό μέσο, 1 κεντρικό μέσο και ένα κεντρικό επιθετικό μέσο (όχι απαραίτητα με αυτούς τους ρόλους). Τις 2 πρώτες θέσεις τις έχουν καπαρωμένες οι Ντιαλό και Νικολάου (μέχρι στιγμής) ενώ για την τρίτη θέση υπάρχουν οι επιλογές των Μπεμπέ και Μπαρσέλος. Πέραν από αυτούς υπάρχει ο Ζεζίνιο ο οποίος όσο αγωνίστηκε έδειξε ικανός να πάρει φανέλα βασικού (κλασσικό 8αρι, δηλαδή καλός στα ανασταλτικά του καθήκοντα και ικανός να δημιουργά παιχνίδι) αλλά και η αποκάλυψη της περσινής χρονιάς, Κάρλος Οχένε, που χρόνο με το χρόνο τον περιμένουμε όλο και καλύτερο. Θεωρητικά και πάλι, σαν κεντρικός αμυντικός μέσος μπορεί να υπολογίζεται και ο Σιέλης αφού αυτή είναι και η θέση στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του.

Τα φτερά (δεξιός και αριστερός ακραίος μέσος) κατά την άποψη μου αποτελούσαν στιςπροηγούμενες χρονιές ένα από τα αδύνατα μας σημεία αφού στο δεξί φτερό ο Μοντέιρο στα 3 χρόνια που ήταν στην ομάδα δεν είχε σταθερή απόδοση(και δεν βρέθηκε κάποιος ικανότερος να του πάρει τη θέση) ενώ στο αριστερό φτερό δεν μας έβγαινε η βασική επιλογή με αποτέλεσμα να βγάζει την χρονιά ο τίμιος (αλλά με περιορισμένες δυνατότητες) Εντμάρ.  Φέτος υπάρχουν πολλές επιλογές δηλαδή Σαρδινέρο, Ντανιελζίνιο, Καρλίτος,Μπαρσέλος,Λίλλης,Σταύρου,Ταγκμπατζουμί,Εντμάρ και ίσως αποκτηθεί ακόμη ένας.

Στην κορυφή της επίθεσης υπάρχουν 2 πολύ καλές επιλογές, αυτές των Ταγκμπατζουμί και Γκιγκίεβιτς. Πέραν αυτών των 2 σαν επιθετικοί (αν και δεν τους είδαμε) μπορούν να αγωνιστούν οι Μορένο και Ντανιελζίνιο ενώ ο ποδοσφαιριστής που θα αποκτηθεί το πιο πιθανόν να είναι επιθετικός.

 

petef ael zenit

Προπονητής:

Όταν ο Ιβάηλο Πέτεφ ήρθε πέρσι η ομάδα δεν βλεπόταν, είχε αρχίσει να χάνει επαφή με την κορυφή και οι πλείστοι από τους ποδοσφαιριστές που είχαν έρθει το καλοκαίρι αποδείχτηκαν πατάτες.

Ο Βούλγαρος τεχνικός με το που πάτησε το πόδι του στη Κύπρο έστρωσε την ομάδα. Έθεσε δηλαδή εκτός πλάνων τις πατάτες του καλοκαιριού,  δοκίμασε ποδοσφαιριστές σε καινούργιες θέσεις και του βγήκε (Ντεντέ,Οχενέ) καλύπτωντας έτσι τα κενά και γενικά κατάφερε η ομάδα να αποκτήσει αγωνιστικό στυλ (παιχνίδι κατοχής) και να παίρνει την ουσία, δηλαδή νίκες. Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να πιάσει κορυφή πριν τα Χριστούγεννα και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της Α΄ Φάσης του πρωταθλήματος.

Η πρώτη ατυχία ήρθε με τον τραυματισμό του Σακέτι (ο οποίος ήταν σε εξαιρετική φόρμα) ενώ στη συνέχεια ήρθε η αποχώρηση του Ορλάντο Σα (επιθυμία του ίδιου και ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της διοίκησης) που σε συνδυασμό με τον τραυματισμό Καλουντζέροβιτς άφησαν την ομάδα με 1 μόνο επιθετικό στο πιο κρίσιμο σημείο. Επίσης οι φήμες (ίσως αλήθινες ίσως όχι) περί τσακωμού Πέτεφ-Ουόν αλλά και ότι ο Μοντέιρο ήταν κλειστός στον αποέλ χάλασαν το καλό κλίμα με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει κακή αγωνιστική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος της Β Φάσης του πρωταθλήματος και εν τέλει να χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια της. Σε αυτά μέχρι ενός βαθμού ευθύνη έχει και ο Πέτεφ (κυριότερο οι μεταγραφές του Ιανουαρίου) έχει όμως και αρκετά ελαφρυντικά.

Αν πάρουμε τα θετικά και τα αρνητικά του Βούλγαρου από τη μέχρι στιγμής παρουσία του στην ομάδα το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο. Για αυτό το λόγο άξιζε την ευκαιρία να χτίσει την ομάδα από την αρχή όπως αυτός θέλει και πλέον θα κριθεί στο τέλος της χρονιάς.

 

Πρόβλεψη:

Η ομάδα διαθέτει ένα αξιόλογο προπονητή και με τα όσα είδαμε μέχρι στιγμής κατάφερε να δημιουργήσει σχεδόν από το μηδέν ένα ποιοτικό ρόστερ. Σημαντικό επίσης είναι το αν θα μας βγουν και σε ποιό βαθμό οι ποδοσφαιριστές που δεν είδαμε ακόμη αφού αυτό θα κρίνει και το βάθος που θα διαθέτει η ομάδα. Παρόλες τις ατυχίες (Φεγκρούζ,Αιρόσα,Σακέτι που θα είναι εκτός για αρκετούς μήνες και Ζεζίνιο με Οχενέ που επίσης έμειναν εκτός για αρκετό καιρό) θεωρώ ότι η ομάδα θα παρουσιάζεται όλο και καλύτερη παιχνίδι με παιχνίδι και θα βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά στην διεκδήκηση του τίτλου. Στα θετικά ότι Ανόρθωση και Ομόνοια έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν και την ομάδα τους σε σημαντικό βαθμό ενώ Αποέλ και Απόλλωνας θα έχουν ευρωπαικές υποχρεώσεις παράλληλα με το πρωτάθλημα και το κύπελλο. 1-3 θέση

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ

 

ΚΙΤΡΙΝΟ ΦΤΥΑΡΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *