Λεόντων Γνώμες: “Χάθηκε η «Μάχη», όχι ο «Πόλεμος»”

Κάποιες επισημάνσεις για την «μεγάλη επιστροφή», ως απλό μέλος του ΣΥΦΑΕΛ:

1) Δηλώνουμε περήφανοι για την ψυχοφθόρα αυτοθυσία της τετραετούς αποχής από όλα τα γήπεδα. Ως οπαδοί και φίλαθλοι της ΑΕΛ, είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό απεχόντων και άρα το μεγαλύτερο κόστος για την ομάδα και για τον σύνδεσμο φιλάθλων μας. Συνοπτικά, ήταν ένας αγώνας με μεγάλο προσωπικό, ομαδικό (όλα τα αθλήματα) και οπαδικό κόστος. Απέραντο σεβασμό σε όσους αντιστάθηκαν, έστω και αν υπέκυψαν στα μέσα ή στο τέλος της διαδρομής.

2) Η παθητική αποχή, ως αντίσταση στον «νόμο» και την «κάρτα», δεν έχει νόημα – πλέον- από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, δυστυχώς, επέστρεψε στα γήπεδα. Σήμερα, παραδεχόμαστε ήττα σε αυτό το πεδίο της μάχης. Απλά υπενθυμίζω ότι η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου είχε επιφέρει 37% μείωση στην συνολική προσέλευση φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα κατά την πρώτη χρονιά (2018-19).

3) Η (πρόσφατη) επίσημη επιστροφή άλλων συνδέσμων, για «τιτλο-σκοπικούς» λόγους, έβαλε ταφόπλακα στην προσπάθεια τροποποίησης του νόμου «περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους» (μέσω της βουλής), αφού διεμβόλησε την τελευταία γραμμής άμυνας (αποχή όλων των οργανωμένων συνόλων).

4) Χάθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος! Ο αγώνας κατά του αντισυνταγματικού, αντιδημοκρατικού και ανελεύθερου «τρομονόμου» συνεχίζεται από μέσα (πλέον) και έξω από τα γήπεδα. Η ενημέρωση, οι συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι συμβολικές διαμαρτυρίες και βεβαίως η έμπρακτη αλληλεγγύη στους συλληφθέντες «εγκληματίες» οπαδούς-φιλάθλους πρέπει να συνεχιστούν. Μέχρι της τελικής νίκης και κατάργησης του. Τα γήπεδα επιβάλλεται να καταστούν ελευθέρα, δημοκρατικά και ζωντανά.

ΥΓ1 Ο ΑΕΛίστας δεν επέστρεψε σε τελικό κυπέλλου (2019), Ευρωπαϊκά παιχνίδια και της πορείας προς τον τίτλο (2020/21). Οι αρχές και αξίες μας δεν εξαρτώνται από τίτλους και επιτυχίες.

ΥΓ2 Σεβασμό και θαυμασμό σε κάθε άλλο οπαδό και οργανωμένο φίλαθλο, που έδωσε ή ακόμη συνεχίζει να δίνει την μάχη της αποχής και εναντίωσης.

Ευχαριστώ.

Δήμος Ιωακείμ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *