Πρόστιμα από ΚΟΠ – Με sick leave η κάρτα οπαδού

Για ακόμα μια βδομάδα ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ ανακοίνωσε τις διάφορες ποινές που επιβάλλει στις ομάδες για μια σειρά από “παραπτώματα”. Το ενδιαφέρον στοιχείο -και αυτή τη βδομάδα- ότι επιβάλλονται ποινές για μια σειρά από “κατηγορίες” χωρίς να υπάρχουν οι οποιαδήποτε ένοχοι.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν ποινές για ρίψεις αντικειμένων ή άναμμα φωτοβολίδων, ενώ δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για τις εν λόγω κατηγορίες, την ίδια ώρα μάλιστα που τα αδικήματα που τιμωρούνται από τον Δικαστή της ΚΟΠ είναι παράλληλα και ποινικά αδικήματα με βάση τον νόμο Ιωνά.

Αναλυτικά: 

Καταγγελία κατά του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Λεμεσού:
(α) για μεταφορά εντός του σταδίου από οπαδούς της ομάδας επικίνδυνων αντικειμένων, κατά παράβαση του άρθρου 10.2(δ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ
Απόφαση: Πρόστιμο
(β) για πυροδότηση και ρίψη από οπαδούς της ομάδας στην κερκίδα πριν την έναρξη του αγώνα και στον αγωνιστικό χώρο στο 49 λεπτό του αγώνα επικίνδυνων αντικειμένων (κροτίδες) κατά παράβαση του άρθρου  10.2(1)(2) των Πειθαρχικών Κανονισμών της Κ.Ο.Π.
Απόφαση: Πρόστιμο
στον αγώνα Πρωταθλήματος CYTA  ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού – ΑΕΚ Λάρνακας/01.10.2021 (5η Αγωνιστική).

*Καταγγελία κατά της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ για ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο στο 75ο  λεπτό του αγώνα, κατά παράβαση του άρθρου 10.2(β) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ στον  αγώνα  Πρωταθλήματος  CYTA  ΑΝΟΡΘΩΣΗ Αμμοχώστου – ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας /03.10.2021 (5η αγωνιστική).
Απόφαση: Πρόστιμο

*Καταγγελία κατά του ΑΠΟΕΛ για ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο στο 75ο  λεπτό του αγώνα, κατά παράβαση του άρθρου 10.2(β) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ στον  αγώνα  Πρωταθλήματος  CYTA ΑΝΟΡΘΩΣΗ Αμμοχώστου – ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας /03.10.2021 (5η αγωνιστική).
Απόφαση: Πρόστιμο

Οι ομάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα την ίδια ώρα που υπάρχει νόμος του κράτους που επιβλήθηκε με το πρόσχημα ότι τέτοιες συμπεριφορές θα τιμωρούνται. Πως λειτούργησε εδώ ο νόμος; Γιατί δεν έχουν βρεθεί και συλληφθεί εκείνοι που πυροδότησαν πυρσούς ή έριξαν αντικείμενα; Πως γίνεται ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ να βλέπει κάτι που είναι ποινικό αδίκημα αλλά η αστυνομία να μην το είδε; 

Εκεί που δεν υπάρχει κάρτα τι γίνεται; 

Καταγγελία κατά του σωματείου ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29ης Μαΐου:

(β) για κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχες μπύρες) κατά την διάρκεια του αγώνα στην κερκίδα από οπαδούς της ομάδας κατά παράβαση του άρθρου 7 του Κεφ. VII της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Β Κατηγορίας και του άρθρου 4 (γ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ
Απόφαση: Πρόστιμο
στον αγώνα Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας ΟΘΕΛΛΟΣ Αθηαίνου – ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29ης Μαΐου/01.10.2021 (4η αγωνιστική).

*Καταγγελία κατά της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ για διάθεση και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχες μπύρες στις καντίνες του σταδίου) κατά παράβαση του άρθρου 7 του Κεφ. VII της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας και του άρθρου 4 (γ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ στον αγώνα Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ Αμμοχώστου – ΑΣΙΛ Λύσης/02.10.2021 (4η αγωνιστική).
Απόφαση: Πρόστιμο

Εδώ υπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Αρχικά είναι το προφανές, πως κατάλαβε το σαϊνι της ΚΟΠ ότι οι μπύρες περιείχαν αλκοόλ; Αλλά ακόμα και έτσι, είναι ή όχι ποινικό αδίκημα το αλκοόλ στα γήπεδα; Πως μπήκαν μέσα, ποιος τα πουλούσε; Επίσης, εδώ δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου γιατί μιλάμε για Β Κατηγορία, άρα…πως θα εντοπίσουν τους “ενόχους”; Τι διαφορά έχει ένα αδίκημα αν γίνεται στην Α’ ή στη Β’ Κατηγορία, ή μήπως ο νόμος του κράτους διαφοροποιείται ανά ποδοσφαιρική κατηγορία; 

Τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και σούπερ αγαπητό των δημοσιογράφων μας τον είδε κάποιος να καταναλώνει αλκοόλ εντός του Αεκ Αρένα στον αγώνα της Εθνικής; Ή μήπως επειδή εκείνος φορά κουστούμι και είναι διορισμένος, δικαιούται; 

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της αντίληψης ότι τα πιο πάνω είναι αδικήματα για τα οποία θα πρέπει κάποιος να συλληφθεί και να τιμωρηθεί. Αντιθέτως, οι πυρσοί είναι μέρος της οπαδικής κουλτούρας και της ατμόσφαιρας, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δεν σημαίνει πάντα ότι είναι αίτιο για επεισόδια στα γήπεδα, υπάρχουν επίσης και επιλογές χωρίς αλκοόλ τις οποίες οι αρμόδιοι προφανώς και αγνοούν.

Αυτό όμως που εμείς θέλουμε να θίξουμε είναι πως για ακόμα μια φορά -χάσαμε το μέτρημα- ο πολυδιαφημισμένος νόμος και κάρτα τους δεν δουλεύει ή ακόμα χειρότερα, δουλεύει όποτε θέλουν και όποτε τους καπνίσει. Ξέρουμε γιατί εφαρμόζεται ο νόμος όποτε θέλουν, γιατί πολύ απλά ούτε οι ίδιοι δε αποδέχονται ότι θα πάει κόσμος φυλακή γιατί άναψε ένα πυρσό στην κερκίδα ή γιατί έριξε ένα ποτήρι νερό την όση ώρα περίμενε τον βαρίστα να αποφασίσει αυτό που όλοι είδαμε από την 1η προβολή.  Αν όμως ήταν οργανωμένος, μια χαρά θα τον μάζευαν. Ξέρουμε επίσης ότι στην προσπάθεια τους να πείσουν κόσμο να επιστρέψει στα γήπεδα κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις έτσι ώστε να μην αντιληφθεί η μεγάλη μερίδα του κόσμου την αθλιότητα του νόμου τους.

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όλους αυτούς που δεν εφαρμόζουν τον νόμο ενώ είναι η δουλειά τους. Είναι καιρός κάποιοι να τις αναλάβουν για να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου που βιώνουμε εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *