Τρομονόμος: Κάνουν τα στραβά μάτια ή είναι ανίκανοι;

Χθες βράδυ είδαμε για ακόμα ένα παιχνίδι όσα γελοία βλέπουμε από το καλοκαίρι του 2018 που εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου στα κυπριακά γήπεδα. Για άλλο ένα αγώνα ο τρομονόμος που θεωρητικά είναι σε ισχύει δεν εφαρμόζετε, ενώ σχεδόν πλέον 24 ώρες μετά το παιχνίδι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τους ταυτοποιημένους.

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από σχεδόν 1.5 χρόνο εφαρμογής της κάρτας, για ένα μόλις παιχνίδι ο κόσμος των συμβιβασμένων λευκωσιατών επέλεξε να επιστρέψει στο γήπεδο για ένα κρίσιμο αγώνα. Η επιτυχία του τρομονόμου τους είναι τόσο μεγάλη που στο ένα και μοναδικό κρίσιμο παιχνίδι του κυπριακού πρωταθλήματος με παρουσία κόσμου και από τις δύο ομάδες έγιναν και πάλι όσα έγιναν. Και όλα αυτά, όχι επειδή τσακώθηκαν οι φίλαθλοι μεταξύ τους, αλλά επειδή ένα διαιτητικό λάθος (ακόμα μια φορά) κόντεψε να βάλει μπουρλότο σε ένα ολόκληρο στάδιο και απειλεί να στείλει εκατοντάδες κόσμου στη φυλακή.

Σε ακόμα μια περίπτωση η ίδια η κοινωνία ξεκίνησε ξανά να υποκρίνεται. Ορισμένοι ψάχνουν συλλήψεις. Ναι, μπορεί ο νόμος αυτό να λέει, αλλά κανείς τους δεν βάζει το ερώτημα. Τι είναι τελικά η βία στα γήπεδα; Οτιδήποτε που δεν γίνεται για εμπορικούς και τηλεοπτικούς σκοπούς γι’ αυτούς είναι βία. Και ενόσω η διαφθορά, οι έμποροι ναρκωτικών, ο υπόκοσμος και καθώς λογής απατεώνες θα βασιλεύουν, εμείς θα ασχολούμαστε με τα 5 ποτήρια και τους 10 στύλλους σημαιών που έπεσαν στο γήπεδο. Τόση υποκρισία για τη βία.

Τα σενάρια στη δεδομένη περίπτωση είναι δύο και πολύ απλά.

Πρώτο σενάριο

Για ακόμα μια φορά οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι θιασώτες του τρομονόμου και της κάρτας θα κλείσουν τα μάτια. Θα κάνουν ότι δεν είδαν, ότι δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ταυτοποιημένους. Θα εφαρμόσουν το κλασικό κυπριακό “κρύψε να περάσουμεν”. Σε αυτό το σενάριο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Κανείς δεν θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί όπως λέει ο νόμος, κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη της μη εφαρμογής του νόμου και κανένα κορόιδο που πάει στο γήπεδο δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί ακόμα τι εστί τρομονόμος και το πόσο εύκολα μπορείς να βρεθεί μπλεγμένος με ποινικά αδικήματα.

Τα νούμερα θα συνεχίσουν να δικαιώνουν τα νούμερα και οι δήθεν οπαδοί που με την συμμετοχή τους βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διατήρηση του νόμου, θα συνεχίσουν να γεμίζουν τις κερκίδες κανονικά και θα είναι όλοι μια χαρά ευχαριστημένοι. Οι συλλήψεις προφανώς θα μετατεθούν για το επόμενο επεισόδιο, όταν το σύστημα θα είναι έτοιμο να θυσιάσει κάποια νούμερα.

Δεύτερο σενάριο

Επιτέλους θα εφαρμόσουν αυτό που ψήφισαν. Το “σύστημα” θα εντοπίσει όλους εκείνους τους εγκληματίες που ήταν στο γήπεδο και βγήκαν εκτός εαυτού ρίχνοντας πλαστικό ποτήρι στον αγωνιστικό χώρο. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και τότε όλα τα προβλήματα για την δήθεν βία στα γήπεδα και κρυφτούν και πάλι κάτω από το χαλί. Στο κάτω κάτω, είναι δεδομένο πως αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι είτε “πελλοκοπελούθκια” είτε “μεροκαματιάριδες” που ξέφυγαν για μια στιγμή, ενώ για τους διάφορους γραβατωμένους πάλι κάποιοι θα κλείσουν τα μάτια. Και αν και εφόσον γίνουν τελικά συλλήψεις, δεν θα είναι για 100-200 που έριξαν αντικείμενα, αλλά για 5-10 άτομα για τα μάτια του κόσμου.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δικαστεί ως ηθικός αυτουργός το διαιτητικό θηρίο Τιμόθεος.

Εκ του αποτελέσματος…

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε χαιρέκακοι, δεν θέλουμε να γίνουν συλλήψεις απλών ανθρώπων για γελοίες δικαιολογίες. Όμως επιτέλους, όσοι κάνουν την υποχώρηση και πάνε στο γήπεδο πρέπει να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία πλέον η μη εφαρμογή του νόμου, όταν θα εφαρμοσθεί πάνω σε κάποιους θα είναι πλέον πολύ αργά για όλους. Όταν το παράλογο γίνει “κανονικότητα” τότε ξεχάστε οριστικά τα γήπεδα που ξέραμε, που αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε.

Σε κάθε περίπτωση ως ΑΕΛίστες ξέρουμε πολύ καλά τι πάει να πει κατά το δοκούν εφαρμογή των νόμων. Το ζούμε εδώ και δεκαετίες στο πετσί μας. Είμαστε βέβαιοι πως αν στην θέση των πρωτευουσιάνων ήταν ΑΕΛίστες ήδη από τι ίδιο βράδυ θα έκαναν συλλήψεις. Βλέπετε εμείς δεν είμαστε το ίδιο με αυτούς, εμείς θα την πληρώναμε και πάλι. Μέχρι λοιπόν την τελική διάλυση ετούτης της φαρσοκωμωδίας συνεχίζουμε περήφανα και μαζικά να δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι τους. 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΠΑΔΟΥ

ΕΒΙΒΑ ΑΕΛΑΡΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *