ΣΥ.Φ.ΑΕΛ. Θεσσαλονίκης: “20 χρόνια ιστορίας…”

Ως ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους οπαδούς της Α.Ε.Λ σε Λεμεσό και Θεσσαλονίκη που τίμησαν με τη παρουσία τους, τους εορτασμούς των 20 χρόνων από την ίδρυση του συνδέσμου μας. Εμείς με τη σειρά μας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το έργο που επιτελούμε με μοναδικό σκοπό την διατήρηση και την αξιοπρεπή παρουσία της Α.Ε.Λ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με αυτή τη αφορμή παραθέτουμε παρακάτω την ιστορία του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1999 μέχρι και σήμερα.

Ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1999 όταν ανυπόταχτοι ΑΕΛΙΣΤΕΣ θέλησαν να συσπειρωθούν και να οργανωθούν σε μια ξένη χώρα μακριά από την αγαπημένη τους ομάδα. Eίναι ο πιο δραστήριος σύνδεσμος φιλάθλων κυπριακής ομάδας μακριά από το νησί, με αρκετές οργανωμένες παρουσίες σε διάφορα γήπεδα της Ευρώπης.

Η αρχή έγινε κάπου στο μακρινό 1999 όπου μια παρέα από ΑΕΛΙΣΤΕΣ φοιτητές της ελληνικής συμπρωτεύουσας, έριξαν την ιδέα και αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Α.Ε.Λ Θεσσαλονίκης. Η μικρή κουζίνα του φοιτητικού σπιτιού ενός από τους πρωτεργάτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν το μέρος που έγινε το ξεκίνημα όπου έμελλε να σημαδέψει γενιές και γενιές ΑΕΛΙΣΤΩΝ που βρέθηκαν κατά καιρούς και για διάφορους λόγους στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η παρουσία του συνδέσμου μόνο ως τυπική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς από τα πρώτα χρόνια οι ενέργειες των μελών του φρόντιζαν για το αντίθετο. Σόφια, Βουδαπέστη, Σκόπια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άμστερνταμ, Ρούσε, Λάρισα, Κωνσταντινούπολη και Ταράντο είναι μερικές από τις πόλεις που αγωνίστηκαν τα τμήματα της Α.Ε.Λ στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας και που ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης έδωσε το παρών του στηρίζοντας τη προσπάθεια των αθλητών και αθλητριών του σωματείου μας. Ακόμη, οι πιο πρόσφατες εκδρομές, στο Βελιγράδι και τη Κωνσταντινούπολη το 2012 και στη Θεσσαλονίκη το 2019 με τη ποδοσφαιρική Α.Ε.Λ έχουν ήδη γραφτεί στην ιστορία για την οργάνωση και την μαζική παρουσία λεόντων από όλο τον κόσμο.

Το 2007 τα μέλη του συνδέσμου πήραν την ιστορική απόφαση για το μεγαλύτερο βήμα που θα έκανε ποτέ κάποιο οργανωμένο σύνολο κυπριακής ομάδας. Στις 11/03/2007 σε ένα σοκάκι στα Λαδάδικα, το πρώτο στέκι ΑΕΛΙΣΤΩΝ εκτός Κύπρου είναι γεγονός και οι συνάξεις μπαίνουν στην καθημερινότητα των μελών του συνδέσμου και όχι μόνο. Άλλοτε για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Α.Ε.Λ, άλλοτε για πρόβες και συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων όπως οι Indibah, του ιστορικού συγκροτήματος που συνέδεσε το όνομα του με το ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ενάμιση χρόνο μετά, στις 27/09/2008 ο σύνδεσμος μετακομίζει στο κέντρο της πόλης, σε ένα υπόγειο στην Αγίας Σοφίας 61. Ένας χώρος που έγραψε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, 11 χρόνια μετά, να γράφει τη δική του μοναδική ιστορία. Ιστορία γεμάτη από συνάξεις, ξενύχτια, πάρτι, εκδρομές, λύπες και χαρές. Όλα αυτά και άλλα τόσα στην υπόγα που φιλοξένησε εκατοντάδες ΑΕΛΙΣΤΕΣ μέσα στα χρόνια και είναι ακόμη εκεί για να φιλοξενήσει άλλους τόσους στο μέλλον.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συνδέσμου είχαν γίνει σκέψεις για αδελφοποίηση με οπαδούς ομάδων από την Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε ορισμένα κοινά με μερικούς, παρόλαυτα πολιτική του συνδέσμου ήταν και είναι να μην ταυτίζεται με κανένα γι αυτό και δεν έγινε αδελφοποίηση με κανένα. Άλλωστε για μας η Α.Ε.Λ είναι Α.Ε.Λ και όπως κάθε πραγματικός οπαδός νοιάζεται αποκλειστικά για την ομάδα του έτσι συμβαίνει και με μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε φιλίες με οπαδούς άλλων ομάδων. Χαρακτηριστικά, πολλοί φίλοι οπαδοί ή συνδεσμίτες από ελληνικές ομάδες έχουν φιλοξενηθεί στο οίκημα μας, παρακολούθησαν παιχνίδια της Α.Ε.Λ και μερικοί ακόμη ταξίδεψαν σε εκδρομές μαζί μας. Ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους οπαδούς είναι σημαντικός.

Το μοντέλο διαχείρισης του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης από τη μέρα ίδρυσης του μέχρι και σήμερα είναι αντιιεραρχικό. Οι αποφάσεις βγαίνουν ομόφωνα μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, χωρίς να υπάρχουν συμβούλια και πρόεδροι ούτε για τα τυπικά. Με βάση τη συλλογικότητα, την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση, μακριά από πολιτικές παρατάξεις και κομματικές νεολαίες, ο σύνδεσμος άντεξε μέσα στο χρόνο, παραμένοντας ζωντανός σε δύσκολες περιόδους, κρατώντας ψηλά με αξιοπρέπεια το όνομα της Α.Ε.Λ στη ξενιτιά.

Αυτό καλούμαστε να διατηρήσουμε παλιοί και νέοι θαμώνες του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης, παραμένοντας πιστοί στις αρχές και στα ιδανικά που σημάδεψαν την πορεία του συνδέσμου από το 1999 μέχρι και σήμερα. Από τον ΑΕΛΙΣΤΑ για τον ΑΕΛΙΣΤΑ.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *