Όποτε βολεύει και όποτε συμφέρει…

Έχουμε γράψει δεκάδες φορές πως ο τρομονόμος του Ιωνά και τον λοιπών παρατρεχάμενων του είναι ότι πιο φασιστικό και πιο αυταρχικό έχει εφαρμοστεί ποτέ στα κυπριακά γήπεδα. Ένας νόμος που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε στο ελάχιστο την νοοτροπία της κοινωνίας, ένας νόμος που στηρίζετε στην καταστολή και όχι στην πρόληψη της βίας.

Ένας νόμος που βασίζετε στις ανύπαρκτες υποδομές των γηπέδων, αλλά κυρίως και βασικότερα ένας νόμος που εφαρμόζεται όποτε τους καπνίσει και όποτε τους βολεύει.

Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν είμαστε εκείνοι οι οπαδοί που επειδή είμαστε ενάντια στο τρομονόμο και την κάρτα, επιθυμούμε όσοι πάνε στο γήπεδο να βιώνουν κλίμα αστυνομοκρατίας και φόβου. Όμως, καλό θα ήταν όσοι κάνουν την επιλογή να εκδώσουν κάρτα και να συνενούν ουσιαστικά στον τρομονόμο να γνωρίζουν τις συνέπειες.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ζητήματα με τον τρομονόμο είναι η κατά το δωκούν εφαρμογή του. Έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει έναν νόμο όποιος εφαρμόζεται ανά περίπτωση και ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε υπεύθυνου ασφαλείας και της αστυνομίας. Συγκεκριμένα έχουμε δύο παραδείγματα αυτή τη βδομάδα που δείχνουν τη γύμνια του νόμου τους και πόσο γελοίος είναι.

Περιστατικό 1

1) Στο παιχνίδι της Ομόνοιας κόντρα στην Αεκ, η Ομόνοια δέχθηκε πρόστιμο λόγο ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα της Ομόνοιας θα κληθεί να πληρώσει σαφώς το πρόστιμο αφού πρόκειται για κάτι που έχουν κάνει οι οπαδοί της. Ο νόμος όμως ο οποίος με τόσο καμάρι (οι ίδιοι οι οπαδοί της υπερασπίζονται πλέον) είναι ξεκάθαρος και φτιάχτηκε για να εντοπίζει και αυτούς τους παραβάτες. Μαντέψτε όμως…δεν λειτούργησε και ούτε πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο λόγος, προφανείς. Αν καταλάβει ο κόσμος τι έχουν ψηφίσει τότε θα εξαφανιστεί πραγματικά από τα γήπεδα. Στην παρούσα όμως φάση τους βολεύει να κλείνουν τα μάτια έτσι ώστε να εκδίδονται όλο και περισσότερες κάρτες και να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο να τους δικαιώνει. Μέχρι πότε; Μέχρι εκείνη τη στιγμή που οι χρήσιμοι αυτοί φίλαθλοι, δεν θα είναι χρήσιμοι.

Γιατί να πληρώσει λοιπόν η ομάδα το πρόστιμο, όταν η αστυνομία και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του γηπέδου δεν έχουν εντοπίσει παράπτωμα; Πως γίνεται η ΚΟΠ να επιβάλλει ένα πρόστιμο (και να το βλέπει μόνο εκείνη) όταν οι άμεσα υπεύθυνοι για την ασφάλεια στο γήπεδο δεν έχουν εντοπίσει κάτι; 

Για ενημέρωση και μόνο παραθέτουμε τι προνοεί ο τρομονόμος…

57Α. Πρόσωπο το οποίο, κατά τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης, ρίπτει εντός του αγωνιστικού χώρου ή στην περιοχή που βρίσκονται οι φίλαθλοι της άλλης αθλητικής ομάδας οποιοδήποτε επικίνδυνο αντικείμενο, είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Περιστατικό 2

2) Στο αγώνα της Ενπ με το Αποελ (τέλειωσε ή ακόμα;) οπαδοί των γηπεδούχων όντας έξαλλοι από τα όσα γελοία έγιναν εντός του γηπέδου, επιτέθηκαν στην κερκίδα των επισήμων κατά ενός πρώην ποδοσφαιριστή και νυν μέλος του επιτελείου του Αποέλ.

Ενώ λοιπόν όλοι έχουμε δει το αντίστοιχο video από τις κάμερες των δημοσιογράφων, μάλλον το κλειστό κύκλωμα του γηπέδου, η αστυνομία και ο υπεύθυνος ασφαλείας δεν έχουν δει κάτι έτσι ώστε να δράσουν ανάλογα με το όσα προνοεί ο νόμος. Ποιος είναι αυτός λοιπόν που παρανομεί; Τι προνοεί ο νόμος για τους παραβάτες;

Για όσους επιτέθηκαν ο νόμος λέει…

59. Οποιοδήποτε πρόσωπο συμμετέχει σε συμπλοκή ή επίθεση με οποιοδήποτε τρόπο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου και η επίθεση ή συμπλοκή οφείλεται ή συνδέεται με αγώνα ή εκδήλωση είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

58. Οποιοδήποτε πρόσωπο μέσα σε αθλητικό χώρο ή στην αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή εξυβρίζει άλλο πρόσωπο με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει παριστάμενο πρόσωπο σε επίθεση είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

54Α.(1) Οποιοδήποτε πρόσωπο μετακινείται χωρίς άδεια από μια κερκίδα σε άλλη ή σε χώρο που είναι καθορισμένος για τους φιλάθλους άλλης ομάδας ή σε κερκίδα της οποίας δεν επιτρέπεται ή έχει απαγορευτεί η χρήση ή σε κερκίδα για καθήμενους φιλάθλους ή σε οικογενειακή κερκίδα, χωρίς να κατέχει εισιτήριο εισόδου σ’ αυτή, θεωρείται ότι εισήλθε στον εν λόγω χώρο παράνομα και υποχρεούται να εγκαταλείψει άμεσα τον αθλητικό χώρο καθ΄υπόδειξη του υπεύθυνου ασφαλείας ή επιτηρητή ή μέλους της αστυνομίας και οδηγείται εκτός του αθλητικού χώρου από το πρόσωπο αυτό.

Αυτά λέει ο νόμος που ψήφισαν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο αγώνας στο Παραλίμνι, θα το μάθουμε σύντομα…

Τα επόμενα υποψήφια θύματα…

Για ακόμα μια φορά κάνουμε ξεκάθαρο, με παραδείγματα, ότι ο τρομονόμος εφαρμόζεται όποτε και όπως τους καπνίσει. Αυτό κατά τη δική μας κρίση είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, αφού ο φίλαθλος δεν ξέρει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να συμπεριφέρεται στα γήπεδα για να είναι αρεστός στους νόμους τους. Παράλληλα, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη τήρηση των νόμων κλείνουν συνεχώς τα μάτια και εθελοτυφλούν, γεγονός που σύμφωνα με το νόμο είναι ποινικό αδίκημα και θα έπρεπε να διωχθούν για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων…

Μέχρι τότε, συνεχίστε όσοι πηγαίνετε να γήπεδα να τους δικαιώνεται. Βάλτε και εσείς την υπογραφή σας στην καταδική του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Τα νούμερα πάνε καλά, οι κάρτες αυξάνονται και όλοι ευχαριστημένοι, όταν όμως αποφασίσουν να τηρήσουν τον φασιστικό και αυταρχικό αυτό νόμο και είστε τα επόμενα θύματα, μην πείτε ότι δεν ξέρατε.

Υ.Γ1: Γελοίο αλλά άκρως κυπριακό. Τιμώρησαν τον Απόλλωνα για ανακοίνωση των οργανωμένων του, την ίδια ώρα που οι ίδιοι οργανωμένοι απέχουν από το γήπεδο, την ίδια ώρα που η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ και οι διάφοροι γραβατωμένοι εφαρμόζουν νόμους για να διώξουν τους οργανωμένους από τα γήπεδα.

Υ.Γ2: Για ευνόητους λόγους δεν ασχολούμαστε με την τιμωρία που δέχθηκε η Ομόνοια για τους οργανωμένους της. Όσοι είναι υπέρ της κάρτας, ας τα λουθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *