Παρέμβαση Μιχάλη Καυκαλιά για την Κάρτα Φιλάθλου

Με ανοιχτή του επιστολή στο κοινό και στα ΜΜΕ, το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ και της ΑΕΛ τοποθετείτε σχετικά με την κάρτα φιλάθλου.

Ο Μιχάλης Καυκαλιάς με όλα όσα γράφει στην ανοιχτή αυτή επιστολή του, ξεγυμνώνει τον τρομονόμο παρουσιάζοντας ένα σωρό ασάφειες και κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία, καθώς και την κατά το δοκούν εφαρμογή όσων προνοεί ο νόμος.

Η επιστολή αυτή έχει τη δική της σημασία, αφού προέρχεται από το μοναδικό μέλος του πρώην ΔΣ του ΚΟΑ το οποίο είχε τότε διαφωνήσει με την εφαρμογή του τρομονόμου και της κάρτας φιλάθλου. 

Αναλυτικά:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΚΟΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,
Δια της παρούσας, στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης που γίνεται και πάλιν τις τελευταίες ημέρες για την εφαρμογή των προνοιών του περί πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους Νόμου του 2008, όπως αυτός μετέπειτα τροποποιήθηκε με την εισαγωγή ανάμεσα σε άλλα των προνοιών που αφορούν στην έκδοση και επιβολή της κάρτας φιλάθλου, αλλά και ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής με το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση για αναστολή της εφαρμογής προνοιών της Νομοθεσίας ή της όπως τελικά πρόσφατα είδαμε να διαφοροποιεί την ατζέντα, πρόθεσης του ΔΗΣΥ να καταθέσει πρόταση Νόμου με τροποποιήσεις επί του Νόμου που εισηγείται η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, νοιώθω την υποχρέωση να τοποθετηθώ απευθυνόμενος προς όλους αναφέροντας τα εξής:

Με λύπη μου διαπιστώνω για πολλοστή φορά την επιδερμική προσέγγιση του ζητήματος από όσους υποστήριξαν και επέβαλαν αυτή τη Νομοθεσία και που διαφαίνεται ότι προσπαθούν διακαώς να την διατηρήσουν ουσιαστικά ως έχει. Μιας Νομοθεσίας η εφαρμογή της οποίας, όπως διατείνονται οι υποστηριχτές της, υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα στον ένα χρόνο που διήγαμε. Είναι άραγε αυτή η αλήθεια;

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι πώρο απέχει από την πραγματικότητα αυτή η ρηχή προσέγγιση κι αξιολόγηση του ζητήματος. Κι αυτό γιατί όσο υπερβολικό κι απόλυτο κι αν ακούγεται, η κάρτα φιλάθλου δεν έχει πετύχει τίποτε απολύτως, πέραν από του να δημιουργήσει ένα κίνημα φιλάθλων που ίσως και από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας, αντιδρούν μαζικά στην εφαρμογή του μέτρου απέχοντας από τα γήπεδα. Αναφερόμενος σε γήπεδα δεν μιλώ μόνο για τα ποδοσφαιρικά όπου το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, αλλά για όλα τα αθλήματα που ουσιαστικά έχουν στραγγαλιστεί από την αποχή αυτή.

Είναι πραγματικά θλιβερό Έντιμε Υπουργέ να επικαλείται οποιοσδήποτε επιτυχία του μέτρου, απλά και μόνον επειδή ο κόσμος, ο διοικούμενος πολίτης ουσιαστικά, αρνείται να συμμετάσχει. Και είναι πολύ πιο θλιβερό να συμβαίνει αυτό και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να γνωρίζει, γιατί αν δεν γνωρίζει είναι άλλο σοβαρό θέμα, ότι ουσιαστικά της κάρτας φιλάθλου καμία άλλη χρήση δεν έγινε στον χρόνο που πέρασε, πέραν από το ότι εκδίδεται και παραδίδεται στους κατόχους της.

Γιατί εάν γινόταν, ίσως σήμερα να μιλούσαμε για φυλάκιση και αποκλεισμό από τα γήπεδα χιλιάδων φιλάθλων που εσείς οι ίδιοι ονομάσατε τους μόνους υγιώς σκεπτόμενους που εξακολουθούν να πηγαίνουν στα γήπεδα, είτε γιατί μετακινήθηκαν χωρίς άδεια (Άρθρο 54Α), είτε γιατί μπήκαν στο γήπεδο έστω για να πανηγυρίσουν, είτε γιατί απλώς απέκρυψαν το πρόσωπο τους και ο εκάστοτε Υπεύθυνος Ασφαλείας δεν πείστηκε από την αιτιολογία το βάρος απόδειξης της οποίας βαραίνει εσένα τον υγιώς σκεπτόμενο που ίσως απλώς κρύωσες κι άντε να το αποδείξεις (Άρθρο 58Α), είτε γιατί ομαδικώς αναφωνούσαν ή τραγουδούσαν συνθήματα άσεμνου περιεχομένου (άρθρο 72), είτε γιατί κάποιος έκρινε το πηγαδάκι σου σαν συνάθροιση με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος (Άρθρο 60), είτε ακόμα και γιατί απλώς «υπάρχουν υποψίες ή εύλογη απορία ότι, μετείχες σε πράξεις ή ενέργειες που συνιστούν αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή επιδεικνύεις συμπεριφορά που προκαλεί ή ενδέχεται ή δυνατόν να προκαλέσει επεισόδια βίας εντός και ή εκτός του αθλητικού χώρου» και θα σας απαγορευθεί η είσοδος στα γήπεδα και θα καταχωρηθεί στην κάρτα σας ο αποκλεισμός, έτσι απλά γιατί είτε η ομοσπονδία, είτε κάποιο σωματείο, είτε ο Υπεύθυνος Ασφαλείας που ορίζεται από τον γηπεδούχο το αποφάσισε για όση χρονική περίοδο κρίνεται αναγκαίο, κι αν παρελπίδα θελήσετε να διαμαρτυρηθείτε, θα πρέπει να υποβάλετε ένσταση στο πρόσωπο που σας επέβαλε την ποινή για να αποφασίσει τελεσίδικα εάν συμφωνεί με τον εαυτό του!!! (Άρθρο 73Γ).

Εάν η κάρτα φιλάθλου εφαρμοζόταν, τότε δεκάδες παράγοντες, αν όχι όλοι θα αποκλείονταν από τα γήπεδα, ή ακόμα θα φυλακίζονταν γιατί μπήκαν στο γήπεδο για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ασφαλώς για να προκαλέσουν βία, ή στα αποδυτήρια χωρίς άδεια, ή στα θεωρεία της ομάδας που τους φιλοξενεί χωρίς καταγραφή της κάρτας τους, ή πήραν κάποιο φιλοξενούμενο ή «επενδυτή» ξένο και δεν πρόλαβαν να του εκδώσουν κάρτα, ή γιατί έκαναν μια δήλωση που κάποιοι κρίνουν εκτός πλαισίου, και οι ποινές αυτές θα καταγραφούν στην κάρτα τους. Απλώς κάποιος να ανατρέξει στις ποινές που η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ μόνον φέτος επέβαλε σε δεκάδες αγώνες, θα κατανοήσει πλήρως γιατί ουσιαστικά η ίδιοι που εξυμνούν την κάρτα φιλάθλου, συνειδητά αποκρύβουν το γεγονός ότι επιλέγουν να μην την εφαρμόζουν.

Εάν η κάρτα φιλάθλου εφαρμοζόταν, τότε σχεδόν ίσως όλοι οι Υπεύθυνοι ασφαλείας σταδίων και οι επιτηρητές σταδίων θα έχαναν ασφαλώς τη δουλεία τους και θα υπόκειντο σε ποινές μέχρι φυλάκισης γιατί συνέβη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε να επιτρέψουν ή απλώς να κλείσουν τα μάτια στα περιστατικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Εάν η κάρτα φιλάθλου εφαρμοζόταν θα έπρεπε ίσως όλοι οι διαχειριστές σταδίων να διώκονταν ποινικώς γιατί δεν εγκατέστησαν σύστημα ταυτοποίησης προσώπων επαρκές (Άρθρο 22,1,δ) κι ας εξηγήσουν οι ίδιοι τις μελέτες που υπάρχουν από τους ίδιους τους Άγγλους που τακτικά επικαλούμαστε για την ακρίβεια ταυτοποίησης αυτών των συστημάτων και την αμφιβολία των ιδίων για την αποτελεσματικότητα τους.

Όσα έχουν ανωτέρω καταγραφεί δεν είναι εικασίες ή πιθανά σενάρια, είναι γεγονότα που υπήρξαν κατά χιλιάδες την περσινή περίοδο όπου στο γήπεδο πήγαιναν μόνο οι υγιώς σκεπτόμενοι, οι οποίοι στο τέλος της μέρας δεν κατάλαβαν σε τι πιθανώς να ενέπλεκαν τους εαυτούς τους εάν πραγματικά εφαρμοζόταν έστω και μερικώς η κάρτα φιλάθλου. Απλά για να αποφευχθεί η αποκάλυψη του πόσο παράλογος και επικίνδυνος, ακόμα και Αντισυνταγματικός σε πολλά σημεία του είναι αυτός ο Νόμος, επέλεξαν συνειδητά να μην τον εφαρμόσουν. Κι αν έχουν, όπως όντως έχουν, περιοριστεί τα κρούσματα βίας, που ασφαλώς είναι ευχάριστο, έγινε απλά γιατί έχουν αδειάσει τα γήπεδα. Εάν αυτή ήταν η πρόθεση τουλάχιστον ας γίνει παραδεκτό.

Λυπούμαι αφάνταστα για την τοποθέτηση απειλή του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τη Βουλή πως σε περίπτωση αναστολής, για τα επόμενα επεισόδια την ευθύνη θα έχουν οι βουλευτές που την προώθησαν και όσοι διαφωνούν, ο οποίος προφανώς ξέχασε ότι ως Υπουργός Δικαιοσύνης είναι εντεταλμένος από την Πολιτεία να πράττει το παν δυνατόν με ότι μέσα διαθέτει, με όποιες Νομοθεσίες υπάρχουν για την προστασία και διασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών του, αλλιώς η χρησιμότητα του είναι αχρείαστη.

Να υποθέσω με αυτή τη νοοτροπία πως εάν προωθηθεί Νομοσχέδιο που καθορίζει ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τα 30 χιλιόμετρα την ώρα και επιβολή στους οδηγούς για εγκατάσταση σε όλα τα οχήματα συστήματος παρακολούθησης των ταχυτήτων που αναπτύσσουν, καταχωρώντας τις πληροφορίες σ’ ένα κεντρικό μητρώο, κάτι που αποδεδειγμένα θα μειώσει στο ελάχιστο τα ατυχήματα στους αυτοκινητόδρομους και σίγουρα τα θύματα, όσοι διαφωνήσουν θα έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για το επόμενο θύμα;

Λυπούμαι όμως ακόμη περισσότερο για τους εκπροσώπους του λαού και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που υποτάχθηκαν σ’ αυτή την απειλή και υπαναχώρησαν από την αρχική τους τοποθέτηση, απλά και μόνον είτε γιατί πρόκειται για Νομοσχέδιο που προώθησε το Κόμμα τους και καλύτερο είναι να μην πηγαίνει κανένας γήπεδο (έτσι κι αλλιώς το 50% των φιλάθλων που δεν πηγαίνουν πλέον γήπεδο εξαιτίας της κάρτας φιλάθλου σύμφωνα και με επίσημες έρευνες, είναι γι’ αυτούς αλήτες και χούλιγκανς) παρά να παραδεχτούν ότι πασκίζουν να επιβάλουν μια Νομοθεσία που αυτοακυρώνεται τα τελευταία 5 χρόνια, έτσι για το πείσμα και για το ότι υπήρξαν ορθοί, είτε γιατί δειλιάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια επεισόδια και να τους φορτωθεί, αν είναι δυνατόν βουλευτές να συμπεριφέρονται έτσι, η ευθύνη.

Λυπάμαι πολύ αλλά επιτέλους η ευθύνη για επεισόδια θα πρέπει να καταλογιστεί εκεί που πρέπει να καταλογιστεί και δεν είναι αλλού πέραν από αυτούς τους ίδιους που τα διενεργούν.

Εξ ου και δημιουργώντας Νομοθεσίες και Κανονισμούς για πάταξη της Βίας, ως στόχο θα έπρεπε να είχαμε αυτούς που τα δημιουργούν και μόνον, κι όχι χάριν αυτών να Νομοθετούμε και να περιορίζουμε όλους τους υπόλοιπους. Γιατί πέραν από τη διαφωνία με πολλές από τις διατάξεις του υπό αναφορά Νόμου θα πρέπει να καταγραφεί και η διαφωνία με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του που κατά τη γνώμη μου τοποθετείται στους εξής δύο πυλώνες:

1. Ο Νόμος όπως είναι διατυπωμένος και η εν γένει φιλοσοφία του είναι περιοριστική για βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα, αφού ουσιαστικά έχει ποινικοποιήσει ενέργειες και δραστηριότητες που αποτελούν δικαίωμα όλων των φιλάθλων, με πρόφαση την αποφυγή άλλων ποινικών αδικημάτων που ενδέχεται να διενεργηθούν από μια μικρή μερίδα ατόμων, με πιο σοβαρό και ουσιαστικό το δικαίωμα εισόδου σε γήπεδο, το δικαίωμα πρόσβασης δηλαδή σε δημόσιο θέαμα, το δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικό γεγονός. Ουσιαστικά εύσχημα ο Νόμος έχει απαγορεύσει την είσοδο όλων των φιλάθλων (όχι των χούλιγκανς μόνο), και εξαιρεί αυτούς που εκχωρούν σειρά δικαιωμάτων τους στα χέρια και στη βούληση Ομοσπονδιών, Σωματείων (φίλιων και αντιπάλων), Υπευθύνων Ασφαλείας (ως επί των πλείστων διοριζόμενων από Σωματεία) που θα συναινέσουν σε έκδοση κάρτας φιλάθλου.
Συνεπώς η όποια σύγκριση γίνεται της κάρτας φιλάθλου, με σκοπό τον εξαγνισμό της, με τις κάρτες της Υπεραγοράς κοκ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντελώς αστεία και ανεδαφική, και απλά διασκεδάζει εντυπώσεις.

2. Ο Νόμος όπως είναι διατυπωμένος και η εν γένει φιλοσοφία του ουσιαστικά καθιστούν τον κάθε ένα φίλαθλο που συναινεί σε έκδοση κάρτας φιλάθλου, από έναν απλό φίλαθλο που θέλει να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός σε «Ύποπτο για βία ή/και ενδεχόμενη βία». Και το χειρότερο είναι πως αυτό μπορεί να καθοριστεί από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και πολλές φορές ακόμα και με μόνη την «εύλογη απορία».
Συνεπώς από τη στιγμή που εκδίδεται κάρτα φιλάθλου στο όνομα του όποιου φιλάθλου, καθίσταται ύποπτος, και προσυπογράφει εκχώρηση σειράς δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και του να παρακολουθείται η κάθε του κίνηση, ασχέτως εάν δεν είχε κι ούτε πρόκειται ποτέ να έχει σχέση με οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια. Καθίσταται και παραμένει Ύποπτος και υπό τον έλεγχο του διαχειριστή, του Σωματείου, του Υπευθύνου Ασφαλείας κοκ, οι οποίοι μπορεί δυστυχώς να επιλέξουν με ποιο περιστατικό να ασχοληθούν και για ποιο να κλείσουν τα μάτια. Γιατί είδαμε φέτος να επιλέγετε να κλείσουν μάτια σε πολλές περιπτώσεις σε γήπεδα είτε σε ενέργειες φιλάθλων, είτε και παραγόντων. Μια απλή θέαση των μαγνητοσκοπημένων αγώνων θα αναδείξει πολλά τέτοια περιστατικά.

Λέγοντας αυτά και αποφεύγοντας πολλά ακόμα άλλα που θα μπορούσαν να λεχθούν, θέλω να απευθύνω έκκληση σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τον ομαδικό αθλητισμό αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και ο κόσμος, και είμαι σίγουρος ότι είναι πολλοί κι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως επανεξετάσουν επιτέλους την ουσία των προβλημάτων που δημιουργεί η επιβολή της κάρτας φιλάθλου και προχωρήσουν στην προσωρινή αναστολή εφαρμογής της (ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται) δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να επιστρέψει στα γήπεδα μαζικά αναζωογονώντας τα και να δοθεί παράλληλα ο χρόνος και η δυνατότητα μέσα από διάλογο και σύνθεση απόψεων να καταρτίσουμε μια Νομοθεσία πραγματικά συγκεντρωμένη στην πάταξη της Βίας στα γήπεδα χωρίς την απουσία του κόσμου. Γιατί σκοπός μας θα πρέπει να είναι πώς να πατάξουμε τη βία σε κατάμεστα γεμάτα ζωντάνια και παλμό γήπεδα κι όχι να αδειάσουμε τα γήπεδα για να αυτοπαταχθεί.

Ξεκάθαρα είναι η θέση η δική μου και ασφαλώς όλων όσων διαφωνούν με τη φιλοσοφία αυτής της Νομοθεσίας, ότι η Βία πρέπει να παταχθεί οπωσδήποτε, γιατί πρώτα και κύρια δεν συγκρούεται με το ίδιο το Αθλητικό Πνεύμα. Αλλά αυτό ας γίνει και υπάρχουν τρόποι να γίνει, διατηρώντας το Πνεύμα ζωντανό.
Θέλω ειδικά να απευθυνθώ προς τους αγαπητούς βουλευτές του ΔΗΚΟ, αλλά και στο Κόμμα τους γενικά, με θέρμη και σεβασμό υποβάλλοντας όλα τα ανωτέρω και παρακαλώντας όπως αφού τα μελετήσουν και διερευνήσουν κι αφού διαπιστώσουν πως όσα αναφέρθηκαν είναι λανθασμένα στο σύνολο τους, τότε να παραμείνουν στην ανάκληση της θέσης τους για αναστολή της κάρτας φιλάθλου προσωρινά όπως αρχικά εκφράστηκε.
Εάν όμως συμφωνούν ή διαπιστώνουν αλήθειες σε κάποια, ας δώσουν την ευκαιρία στα γήπεδα να γεμίσουν κι ας παρακαθίσουν όσοι εμπλέκονται να διορθώσουν την όλη κατάσταση.

Με απόλυτο σεβασμό απευθύνω την ίδια έκκληση και στους βουλευτές του ΔΗΣΥ κάποιοι εκ των οποίων ήδη έχουν εκφράσει προβληματισμούς και μάλιστα πρότειναν και αλλαγές. Το να γίνει ένα βήμα πίσω, με σκοπό να πάμε δέκα μπροστά δεν πρόκειται να στοιχίσει πολιτικά σε κανέναν που τεκμηριωμένα το πράττει, αντιθέτως θα πιστωθεί μεγάλο μέρος της επιτυχούς διόρθωσης εάν επιτευχθεί.

Γιατί δυστυχώς παρόλες τις παραινέσεις που γίνονταν κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια για διόρθωση της Νομοθεσίας, πάντοτε βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και με διαδικασίες express όπως και τώρα πάλι συμβαίνει, προσπαθώντας να κάνουμε λιφτιγκ σ΄ένα κατεστραμμένο πρόσωπο.

Λυπάμαι αλλά οι αλλαγές που προτείνονται και ιδιαίτερα η μεταφορά ευθύνης και έκδοσης κάρτας φιλάθλου στα Σωματεία, όχι απλά δεν διορθώνει τα πράγματα, αντιθέτως θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να σχολιάζουμε αυτό μετά από μερικούς μήνες γιατί θα μπορέσουμε νηφάλια επιτέλους με διάλογο και σύνθεση να συντάξουμε μια πραγματικά αποδοτική και αποτελεσματική Νομοθεσία.

Κλείνοντας και απολογούμενος για την έκταση του κειμένου, θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους, είτε έχουν είτε δεν έχουν κάρτα φιλάθλου, όπως σε περίπτωση που τελικά ανασταλεί η εφαρμογή και επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, η επιστροφή αυτή να συνοδευθεί με επίθεση κατά των χούλιγκανς και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για απομόνωση τους, γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα να δώσει ξανά δικαίωμα σε οποιοδήποτε να συντάσσει Νομοθεσίες που τελικά απλά περιορίζουν όλους τους υπόλοιπους.

Με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις απόψεις,
Μιχάλης Καυκαλιάς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *