Διαδικτυακή πρωτοβουλία ενάντια στην κάρτα φιλάθλου

Διαδικτυακή πρωτοβουλία ενάντια στην κάρτα φιλάθλου ανάλαβε η ιστοσελίδα μας. Δημιουργήσαμε μέσω της γνώστης ιστοσελίδα Avaaz.org μια διαδικασία συλλογής υπογραφών ενάντια στην κάρτα φιλάθλου.

Η πρωτοβουλία μας συνοδεύεται με ένα κείμενο ενάντια στο μέτρο που προβάλει και αναλύει τους λόγους που τασσόμαστε κατά. Η ενέργεια μας απευθύνεται προς όλους τους φιλάθλους, όλων των ομάδων με στόχο να αποκτήσει περισσότερη απήχηση και να δείξουμε την ισχυρή μας αντίδραση.

Σαφέστατα κατανοούμε ότι δεν πρόκειται να φέρουμε τη λύση στο πρόβλημα, αλλά θέλουμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο.

Υπογράψτε ΕΔΩ και παρακαλούμε διαδώστε το να φτάσει παντού.

https://secure.avaaz.org/el/petition/Kypriaki_Kyvernisi_Kypriaki_Voyli_KOA_Athlitika_Somateia_KOP_KOK_KOE_Ohi_stin_karta_filathloy_Nai_stin_katharsi_toy_athl/?cQPiqnb

Ακολουθεί το κείμενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία

Ως οπαδοί ή αν θέλετε φίλαθλοι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στο μέτρο του «κάρτας φιλάθλου». Εμείς, ως διαχειριστές της ιστοσελίδα οπαδών της ΑΕΛ, lions-radio.comαναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε κάλεσμα προς όλο το κυπριακό αθλητικό κοινό όπως υπογράψει ενάντια στο νόμο για την κάρτα φιλάθλου.

Μετά την ψήφιση του λεγόμενου «τρομονόμου» από τη Βουλή των αντιπροσώπων, ξεκίνησε η διαδικασία προσφορών για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Από την αρχή ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα τάχθηκαν υπέρ. Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να πλουτήσουν από τα τηλεοπτικά, διώχνοντας τον απλό κόσμο από τα γήπεδα. Παράλληλα, είναι δεδομένο πως η εταιρεία που ανέλαβε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου θα πλουτήσει σε βάρος του αθλητισμού και του κυπριακού λαού ευρύτερα. Ήδη οι αρμόδιοι του ΚΟΑ δεν απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εταιρεία που ανάλαβε την έκδοση της κάρτας.

Με το παρών διαδικτυακό ψήφισμα επιθυμούμε να φανεί η πραγματική εικόνα γύρω από την κάρτα φιλάθλου. Επιθυμούμε να βάλουμε ένα τέρμα στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια των περισσότερων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και άλλων φορέων, που προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητά της. Συγκεκριμένα, από τη μέρα που ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης των καρτών έχουν στήσει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για να μας επιβάλλουν την κυρίαρχη τους αντίληψη επί του θέματος.

Συνεχώς προβάλουν την ευκολία με την οποία ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκδώσει την «κάρτα φιλάθλου», ενώ από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος του ΚΟΑ και άλλοι παρατρεχάμενοι έτρεξαν να φωτογραφηθούν μαζί με την κάρτα. Στη συνέχεια τα ΜΜΕ έπαιξαν το παιχνίδι των αρμοδίων μιλώντας για κοσμοσυρροή στα κέντρα έκδοσης, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο πραγματικά. Ακολούθως, ήταν η σειρά του ΔΗΣΥ ως πολιτικό κόμμα να κάνει το δικό του showστα εκδοτήρια, με την ηγεσία του κόμματος να εκδίδει, με συνοδεία καμερών, κάρτες. Τέλος, εμφάνισαν και έρευνα από Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, στην οποία τα ΜΜΕ αγνόησαν σχεδόν όλα τα ευρήματα και επικεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο, προσπαθώντας με το «έτσι και το θέλω» να μας πείσουν ότι η κοινή γνώμη συμφωνεί και θέλει την κάρτα. Αγνόησαν για παράδειγμα την απάντηση του 95% του κόσμου ότι «χειραγωγούνται αγώνες».

Η γνωστή κουφέτα για το ότι είμαστε παντού φακελωμένοι (τράπεζες, αεροπορικά, κλπ) είναι μια γνωστή και κυρίως άθλια δικαιολογία, που εκπορεύεται από αυτούς που θέλουν την εφαρμογή της κάρτας. Όταν χρειάζεται απλά για να πας στο γήπεδο να δείξεις ταυτότητες, να πεις που μένεις, να βγάλεις φωτογραφία, ίσως να δώσεις και δακτυλικά αποτυπώματα, πιστεύουμε καταλαβαίνετε και μόνοι σας ότι κάπου χάνετε ο ρομαντισμός του ποδοσφαίρου. Η ουσία του να πας να δεις την ομάδα σου στο γήπεδο και να απολαύσεις δίκιο και με αθλητοπρέπεια αγώνα. Αν θέλετε να εξαφανίσετε τη βία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μέτρα για να υπάρξει ένα σωστό και τίμιο Κυπριακό Πρωτάθλημα.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται μπροστά μας, εμείς οι οπαδοί και φίλαθλοι όλων των ομαδικών αθλημάτων και όλων των σωματείων, δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Επιβάλλεται να αντισταθούμε μαζικά και αποφασιστικά στο μέτρο που επιβάλλει ο Ιωνάς και η παρέα του. Με την συμβολική υπογραφή μας σε αυτό το κείμενο δηλώνουμε πως δεν αποδεχόμαστε την εφαρμογή του μέτρου και ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές και τα σωματεία μας να αντιδράσουν. Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στη βία στα γήπεδα, καθώς και ευρύτερα ενάντια στη βία που πηγάζει από τον αθλητισμό, εντός και εκτός γηπέδων. Έχουμε όμως διαφορετική αντίληψη για τους λόγους από τους οποίους που πηγάζει η βία στα γήπεδα.

Η διαφθορά του αθλητισμού, και ειδικά του ποδοσφαίρου, είναι αυτή που γεννά τη βία. Η εμπλοκή στον αθλητισμό και στα σωματεία επιχειρηματιών που έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος έφερε έξαρση της διαφθοράς. Ο καθένας θέλει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τα δικά του οικονομικά ή άλλη συμφέροντα. Οι διεφθαρμένοι μάνατζερ καθορίζουν με ανάλογα των συμφερόντων τους πότε πρέπει να αποδώσει ένας αθλητής και πότε όχι. Οι διεφθαρμένοι αλλά και ανίκανοι διαιτητές καθορίζουν με τις αποφάσεις τους τους νικητές, ωθώντας τους φιλάθλους σε δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Τα στάδια (κλειστά και ανοικτά) στα οποία πραγματοποιούνται αγώνες των ομαδικών αθλημάτων δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Πέραν συγκεκριμένων εξαιρέσεων τα γήπεδα (των οποίων ιδιοκτήτης είναι ο ΚΟΑ) δεν προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους φιλάθλους. Θέλουν να εφαρμόσουν την κάρτα φιλάθλου σε γήπεδα που δεν παίρνουν άδεια για ευρωπαϊκούς αγώνες, σε γήπεδα που δεν έχουν τελικές άδειες οικοδομής, σε γήπεδα στα οποία λείπουν ή δεν υπάρχουν καθόλου καθίσματα. Προσπαθούν να επιβάλουν την κάρτα σε αθλητικούς χώρους που η τουαλέτα μοιάζει με τρώγλη, ή σε γήπεδα που δεν είναι καν πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες.

Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα βιώνει μια σειρά από προβλήματα που γεννούν την βία και τις ανισότητες. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή ούτε με ημίμετρα όπως η «κάρτα φιλάθλου». Η βία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό ζήτημα με έμφαση στην πρόληψη και στην σωστή διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων.

Το μέτρο αυτό το μόνο που θα πετύχει είναι να διώξει τους φιλάθλους από τα γήπεδα και να τους καρφώσει μπροστά στις οθόνες. Κάτι τέτοιο είναι και ο σκοπός τους αφού όλοι πλουτίζουν από τα τηλεοπτικά. Ήδη στην μία βδομάδα περίπου από την ημέρα που άρχισαν να εκδίδονται οι «κάρτες φιλάθλου» πολύ μικρός αριθμός κόσμου έχει προβεί στην έκδοση. Συγκεκριμένα κάτοχοι κάρτας έχουν γίνει περίπου 3000 κόσμου, αριθμός πολύ μακριά από τους 80 000-100 000 κόσμου που υπολογίζεται ότι πάει στο γήπεδο. Η κάρτα βάζει ταφόπλακα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.

Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην κάρτα φιλάθλου. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ημίμετρο που δεν λύνει το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους. Αντίθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος η βία να μεταφερθεί, σε πολύ χειρότερο επίπεδο, σε χώρους εκτός γηπέδων που μάλιστα δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση. Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς, τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ και όλες τις Ομοσπονδίες να δουν το πραγματικό καλό του αθλητισμού. Είμαστε πεπεισμένοι πως η εξάλειψη της διαφθοράς και η κάθαρση στον αθλητισμό θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα της βίας. Καλούμε ειδικά τα Σωματεία μας να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της «κάρτας φιλάθλου» και να μπουν μπροστά προτείνοντας εναλλακτικά μέτρα για αντιμετώπιση της βίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *