Δημήτρης Σολομωνίδης εφ’ όλης της ύλης

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε πριν από λίγο ο Δημήτρης Σολομωνίδης πρώην Πρόεδρος της ομάδας μας και ιστορικός παράγοντας της ΑΕΛ. Η συνέντευξη δόθηκε στο Super Sport Fm στην εκπομπή του Κώστα Μαλέκκου και του Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Η συνέντευξη-συζήτηση ήταν περίπου για 2 ώρες και είναι αδύνατο να αποδοθούν όλα όσα λέχθηκαν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να την βρούμε ηχογραφημένη και θα την αναρτήσουμε για όλους τους ΑΕΛίστες.

Διαβάστε πιο κάτω σε συντομία μερικά από όσα είπε ο Δημήτρης Σολομωνίδης

Οι ΑΕΛίστες

“Οι ΑΕΛίστες είναι οι μόνοι που μαζί με την ΑΕΛ βάζουν και τον όρο θρησκεία. Δεν είναι τυχαίο αυτό, η ΑΕΛ για τον ΑΕΛίστα είναι και θρησκεία. Ύστερα πρόσθεταν και το τρομοκρατία και κάπου εκεί τα χαλούσαμε…”

Για τον Αντρέα Σοφοκλέους

“Ο Σοφοκλέους έμεινε μόνος του γιατί ήθελε να μείνει μόνος του. Δεν γίνεται να γίνεις το να δίνεις τα λεφτά σου και να τα διαχειρίζεται μόνος του, δε γίνεται να μην ρωτά κανένα για το τι κάνει.

Έχει ένα στιλ διοίκησης που δεν ταιριάζει. Δεν γίνεται να είναι στο ίδιο συμβούλιο ο Σολομωνίδης, ο Αγαπίου, ο Έλληνας, δεν ταιριάζει.

Έκανε μια σύσκεψη και μας έκανε μια επίθεση απίστευτη, του είπα ότι εμείς είμαστε μαζί του. Σέβομαι τον Αντρέα Σοφοκλέους αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που διοικεί, εγώ είμαι της λογικής του συμβουλίου. Ο φόβος μου είναι πόσο θα αντέξει.”

ΣΥ.Φ.ΑΕΛ

“Εγώ πάντα ήθελα να ενημερώνω τους οπαδούς για το τι συμβαίνει και τι γίνεται. Αν ήξεραν την αλήθεια τότε δεν θα είχαμε προβλήματα. Ενημέρωνα τον Δώρο Νικολάου και τον Μιχάλη Χαραλάμπους πολύ αναλυτικά, ήξεραν τι θα γίνει και τι θα κάνει η ομάδα.

Μια φορά μετά από κάποια επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί μας αναγκάστηκα για το συμφέρον του σωματείου να μπλοφάρω και να πω ότι θα παραδώσω οπαδούς στην αστυνομία. Δεν το έκανα πότε και ορκίζομαι γι΄αυτό. Μπλόφαρα, η αστυνομία όμως συνέλαβε κάποιους από δικές της έρευνες. Τότε βγήκε και ένα πανό στην κερκίδα – Πρόεδρε Προδότη – ήταν η αρχή του τέλους.

Τους ΑΕΛίστες είναι απλά να μην τους ενοχλήσεις, δεν είναι κακοί, αλλά αν τους πειράξεις την έβαψες.”

Συμβούλιο

“Ξεκινήσαμε με ένα συμβούλιο 11 ατόμων, σε ένα συμβούλιο όμως δεν μπορούν να είναι μόνο στρατηγοί. Χρειάζονται και στρατιώτες. Όποιος ήθελε να προσφέρει για μένα ήταν ευπρόσδεκτος, φτάσαμε να κάνουμε το συμβούλιο 27 άτομα, ο καθένας είχε το ρόλο του και πρόσφερε όσα μπορούσε.”

Εγώ δεν μπήκα στην ΑΕΛ για να γίνω γνωστός ή για να μου πει κανείς μπράβο, είμαι από αυτούς που βλέπουν την ΑΕΛ σαν θρησκεία. Πλέον για διάφορους λόγους δεν πάω στο γήπεδο.

Ήταν πολύ συγκινητικό να κάθεσαι στην κερκίδα και να έρχονται οι πατεράδες και να γνωρίζουν στα παιδιά τους τον Πρόεδρο της ΑΕΛ.

Έφυγα από την ΑΕΛ το 2002 και δεν με τίμησε κανείς, δεν έχω παράπονο. Με τίμησε οι διαιτητές πριν από 6 μήνες, αν είναι δυνατόν να τιμούν οι διαιτητές τον Πρόεδρο της ΑΕΛ.”

Σέποκ

Είχαμε πολύ καλή σχέση με τον Σέποκ. Θυμάμαι όποτε αργούσε να πληρωθεί με έβλεπε στην προπόνηση και μου έδειχνε την τσέπη του ότι ήταν άδεια. Τον πληρώναμε για λίγο και μετά ξανά τα ίδια…”

1996

Ήρθα στην ΑΕΛ και ανάλαβα τον Φεβρουάριο πριν τελειώσει η χρονιά, ήταν δύσκολα τα πράγματα. Με το που ανάλαβα προσπάθησα να κάνω κάποιες επαφές και κινήσεις για να δω τι μπορούμε να κάνουμε.

Συνάντησα τον Αντρέα Χρίστου από πλευρά του Ακελ και τον ρώτησα αν σκοπεύουν να επέμβουν σαν κόμμα στα διοικητικά της ΑΕΛ, μου είπε κατηγορηματικά όχι και ότι δεν ασχολούνται με αυτά.

Στην συνέχεια είχα συνάντηση με τον τότε “νονό” του κυπριακού ποδοσφαίρου και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να μείνει η ΑΕΛ κατηγορία, μου απάντησε ότι η ποινή μας είναι κομμένη. Δεν τον άκουσα και ξόδεψα 60 000 λίρες σε μεταγραφές, τελικά έγινε αυτό που μου είπε. Δεν πιστεύω ότι πήγαμε 2η κατηγορία για την διαιτησία, ήταν διάφοροι λόγοι.

Τότε ξέρω ότι παίχτες μας πούλησαν, ήρθε πληροφορία ότι ένας παίχτης θα μας πουλήσει, είπα στον προπονητή να μην τον βάλει αλλά δεν με άκουσε. Τελικά χάσαμε 1-0 με δική του ευθύνη, μετά έδιωξα τον προπονητή.”

ΑΕΛ – Ολυμπιακός 5-0

“Για εκείνο το παιχνίδι ξέρω ποιοι μας πούλησαν. Ήταν Πέμπτη πριν τον αγώνα και τα μπόυκκικα άρχισαν να φεύγουν τον αγώνα από τα στοιχήματά τους. Μέχρι και στην Πάφο πήγαιναν να παίξουν.

Ο Τορναρίτης λέει ότι δεν έγινε κάτι και είναι και λογικό. Εγώ πλέον ξέρω 5 παίχτες που μας πούλησαν, μάρκαραν με τα μάτια. Ξέρω 5 παίχτες που μας πούλησαν, το ήξερα και πριν το παιχνίδι, δεν μπορούσα να κάνω κάτι, μπορεί και να μην το πίστεψα.

Με τον σταυρό στο χέρι δεν προχωράς, αλλά είχαμε να ανταγωνιστούμε ισχυρότερους. Θυμάμαι έναν παιχνίδι όταν ήμουν φρέσκος στην ομάδα, με έπεισαν να αγοράσουμε έναν τερματοφύλακα, τελικά πετύχαμε γκολ αφού έπαιξε πελλό, δεν το ευχαριστήθηκα, μου πρότειναν και άλλες φορές, ποτέ ξανά όμως.”

Σχέσεις με οπαδούς άλλων ομάδων

“Πάντα είχα καλή σχέση με τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Θυμάμαι ένα παιχνίδι Εθνικός Άσσιας-Αποελ, πήγα στο γήπεδο να δω ποδόσφαιρο. Με είδε εκεί ο Πρόεδρος των πορτοκαλοί τότε, ο Φάνος. Με έβαλε και κάθισα μαζί τους.

Σε ένα άλλο παιχνίδι στη Λεμεσό, ΑΕΛ-Αποέλ, με πήρα ο Φάνος τηλέφωνο ότι τους πετροβολούσαν οι ΑΕΛίστες και θα τους σκότωναν έξω από το Τσίρειο. Πήγα εκεί με έναν αστυνομικό με την ασπίδα και μπήκα μπροστά για να μπορέσουν να φύγουν. Στο επόμενο παιχνίδι στο Μακάριο με χειροκροτούσαν οι αποελίστες.

Το 2014 και η τσάκρα

“Χάσαμε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια μας για μια βλακεία ενός οπαδού, τίποτα άλλο.”

Καλοκαίρι 2000 – Μεταγραφή Μαλέκκου

Ήξερα ότι η ομόνοια ήθελε να τον δώσει και καραδοκούσα. Δεν ήθελαν να τον δώσουν στο αποελ ή στην ανόρθωση για διάφορους λόγους. Προτιμούσαν να τον δώσουν στην ΑΕΛ παρά αλλού.

Είπα στους αριστερούς του συμβουλίου να το ψάξουν αν μπορούμε να φέρουμε Μαλέκκο αφού στην ομόνοια δεν τον ήθελαν. Δεν έκαναν κάτι μετά από 1-2 βδομάδες, έτσι ανάλαβα εγώ πρωτοβουλία.

Η μόνη άκρη που είχα για την ομόνοια ήταν ο Νίκος Κατσουρίδης, πήγα στο γραφείο του και του είπα ότι θέλω τον Μαλέκκο. Με έστειλε στον Σεραφείμ και συμφωνήσαμε. 19 επιταγές από 10 000 λίρες, σύνολο 190 000 η μεταγραφή του Μαλέκκου.

Ήξερα ότι θα έμενε μόνο για 1 χρόνο σε μας αλλά δεν το παραδέχθηκα ποτέ. Η μεταγραφή του έδωσε δυναμική στην ΑΕΛ γιατί επιτέλους φέρναμε έναν μεγάλο παίχτη που τον ήθελαν και άλλοι. Την επόμενη χρονιά τον πουλήσαμε στο Αποέλ με τα ίδια λεφτά από όσα δώσαμε.”

Μαλέκκος: “Δεν ήθελα να μείνω στην ΑΕΛ, ήθελα να πάρω πρωταθλήματα και ήξερα ότι η ΑΕΛ δεν ήταν ακόμα έτοιμη.”

Οίκημα ΑΕΛ

“Πολλοί με κατηγορούν γι’ αυτή την υπόθεση. Ήταν απόφαση 4 γενικών συνελεύσεων του σωματείου της ΑΕΛ, 1 με τον Λυσιώτη και 3 με εμένα. Το πουλήσαμε γιατί αλλιώς θα το έπαιρνε η τράπεζα. Αντί αυτού είχαμε και κέρδος 80 000, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα το χάναμε χωρίς έσοδα.”

Γήπεδο Λεμεσού

“Ήμουν και είμαι από αυτούς που φανατικά πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει κοινό γήπεδο για να το σέβονται όλοι. Ψάχναμε όταν ήμουν Πρόεδρος γη, τελικά καταλήξαμε στο Κολόσσι. Θεωρώ ότι επιτέλους πρέπει να γίνει, υπάρχει αδικία για τη Λεμεσό σε σχέση με τις άλλες πόλεις.”

Παρέμβαση Αντρέα Μιχαηλίδη

“Ο Δημήτρης δεν με ρώτησε ποτέ ποιους θα βάλω να παίξουν ή γιατί έκανα αυτό και γιατί έκανα το άλλο. Ζητούσε την άδεια μου για να μπει στα αποδυτήρια. Ήταν ο gentleman των γηπέδων.

Θυμάμαι ότι από τα αποδυτήρια της ΑΕΛ μέχρι το βοηθητικό υπήρχε ένα δρόμος λίγο περίεργος και ανώμαλος. Μια μέρα ο Μαλέκκος στραμπούληξε το πόδι του εκεί γιατί πήγαινε απρόσεκτα, έχασε και το παιχνίδι. Αμέσως την επόμενη ο Σολομωνίδης έφερε ανθρώπους και έφτιαξαν τον δρόμο, για πλάκα το ονομάσαμε Λεωφόρος Μαλέκκου.

Ο Δημήτρης Σολομωνίδης είναι από τους λίγους λόγους που ίσως με κάνουν ποτέ να σκεφτώ να επιστρέψω στα γήπεδα.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *