Όλα όσα είπε ο Α.Σοφοκλέους στην διάσκεψη [9/3/17]

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε σήμερα το μεσημέρι σήμερα στη διάσκεψη που παραχώρησε στο ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ομάδας Ανδρέας Σοφοκλέους. Ο “Σόφο” μίλησε ανάμεσα σε άλλα, για τα διοικητικά, για τον Πάμπο, για τον Σόουζα.

Αναλυτικά:

“Ο λόγος της σημερινής δημοσιογραφικής είναι για να δοθούν κάποιες απαντήσεις και σε εσάς και στον κόσμο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τελευταία στην ΑΕΛ. Η διοίκηση της ΑΕΛ ουδέποτε μίλησε για πρωτάθλημα. Στην τελευταία ΓΣ και σε μία συνάντηση που έγινε στο Αμαθούς με τους επιφανείς ΑΕΛίστες, αρνήθηκαν να πάρουν το φορτίο που ονομάζεται ΑΕΛ, διατύπωσα τη νέα πολιτική που θα αποκτήσει επί προεδρίας μου. Κύριος άξονας είναι η δημιουργία διαχειρίσιμου προϋπολογισμού. Το διατύπωσα αρκετές φορές αυτό.

Οι προσδοκίες λόγω της καλής πορείας που είχαμε, έδωσε στον κόσμο την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε ξανά για το θαύμα. Θα μπορούσαμε αν δεν έρχονταν άλλα όπως τραυματισμοί και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Εγώ δεν χρωστώ αν κάποιοι θεωρούν ότι επειδή είμαι πρόεδρος πρέπει να πάω να χρεωθώ για την ΑΕΛ. Χειροκροτούσαν κάποια άλλα χρόνια, προηγούμενοι έλεγαν ότι θα έβαζαν εκατομμύρια. Εγώ από σήμερα καλώ εσάς τους δημοσιογράφους, που τάσσεται τον εαυτό σας ως ΑΕΛίστες. Σε 15 ημέρες αν έχει κάποιον που μπορεί ν’ αναλάβει με πλάνο και λεφτά καλώς να έρθει, αν όχι νομίζω να κλείσετε το στόμα σας. Κάνουμε προσπάθεια σωστής διαχείρισης για να έχει αύριο η ΑΕΛ. Κάθε μέρα, κάθε μήνα το κάθε σωματείο περνά κριτήρια.

Αν δεν πληρώσουμε τιμωρούμαστε, εγώ αυτό δεν θα το κάνω, λιποτάκτης και προδότης δεν ήμουν ποτέ. Την ΑΕΛ δεν την δίνω σε κανένα για να τη διαλύσει. Αν αποφασίσει όμως κάποιος, δίνω προθεσμία 15 ημερών και στους φίλους του ΣΥ. ΦΙ. ΑΕΛ. Θα είναι το καλύτερο για μένα, ούτε λεφτά να βάζω ούτε τίποτε. Πίσω από ένα κομπιούτερ γράφεται διάφορα. Δεν άκουσα από εσάς όμως να γράψετε αυτά που ισχύουν για σήμερα. Έλεος, αχαριστία κύριοι.

Ο Πάμπος κύριοι έκανε τον κύκλο του ξανά στην ΑΕΛ και ο ίδιος έκρινε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει. Δεν τον σταμάτησε η διοίκηση. Αποδεχθήκαμε το αίτημα του για να τον προστατέψουμε. Αφού ένιωθε ότι δεν μπορούσε άλλο να προσφέρει, με κανένα τρόπο δεν θέλαμε να μείνει στον πάγκο να δέχεται επικρίσεις και γιουχαΐσματα. Είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα θέλει και να συνεχίσει το μέλλον του.

Για τον Σόουζα: “Είναι ένα καλό παιδί, δυστυχώς όμως έχει ένα ατζέντη που είναι ιδιόμορφος. Έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε την αποζημίωση. Ενώ υπέγραψε ο παίκτης στην ΑΕΛ για 2 χρόνια με το Βραζιλιάνικο διαβατήριο του, μετά αρνήθηκε για να μειώσει το χρόνο του συμβολαίου του σ’ ένα χρόνο. Εμείς αρνηθήκαμε. Η ΑΕΛ μπορεί να είναι από τα λίγα σωματεία που έχουμε νοσηλευτική ασφάλεια για τους αθλητές. Το κόστος της εγχείρισης ήταν 4 χιλιάδες και απεριόριστη θεραπεία για αποκατάσταση. Ο μάνατζερ προτίμησε να τον πάρει στη Γερμανία, θέμα δικό τους όμως γιατί είναι πιο ακριβά. Η ασφάλεια θα του καλύψει όσα θα του κάλυπτε στην Κύπρο”.

Συνέχισε τις δηλώσεις του μετά για την ομάδα.. “Μετά την ήττα από ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, έγιναν διάφορες προσπάθειες να ξεπεράσουμε την ήττα. Μετά την Ομόνοια, έγινε συνάντηση στο γραφείο μου, παρουσία του Διονύση και του Πάμπου και συζητήσαμε τους τρόπους για επιστροφή της ομάδας. Δεν υπήρχε θέμα διακοπής. Έχουμε ποδοσφαιριστές, υπήρχαν ψίθυροι που ξέρετε όλοι.

Ο Διονύσης ανέλαβε, αφήστε τον να δουλέψει, μην του βάλουμε πίεση. Οι ποδοσφαιριστές θεωρούν ότι έχουν χρέος να προχωρήσουν μονιασμένοι, το κλίμα αλλάζει. Παραδέχομαι ότι το ρόστερ μας είναι περιορισμένο, έχουμε όμως παίκτες Κύπριους καλούς.

Εγώ ζω με τον ΑΕΛισμό, κατηγορούμαι ότι δεν γεννήθηκα ΑΕΛίστας. Ο ΑΕΛισμός δεν είναι η ψευτομαγκιά, να κρίνω παίκτες, προπονητές και διοίκηση. ΑΕΛισμός είναι να είσαι εκεί και να είναι πάνω απ’ όλα. Όχι να κρύβομαι πίσω από ένα κομπιούτερ. Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα όμως; Οι παίκτες χρειάζονται στήριξη, με τα γιουχαίσματα δεν μπορούν να αποδώσουν. Το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο. Έπρεπε να φύγουν από το 2014. Θα είχε πλάσμα το 2014 να μου πει γιατί έφυγα; Ούτε λιποτάκτης θα θεωρούμουν ούτε τίποτα. Πολλοί μου είπαν ότι όταν έμεινα στην ομάδα το 2014 ότι ήμουν μαλάκας.

Μετά την ατυχή ανακοίνωση που έβγαλαν 2-3 άτομα σαν ΣΥΦΑΕΛ. Έπρεπε να τους πείτε πού ήταν η ΑΕΛ και πως έχετε αποδείξεις πως δεν υπάρχει κανείς αποδείξει. Ποιά ήταν η περηφάνια μας; Μόνο στο γήπεδο από πάνω. Και πάλι ήταν ο μαλάκας που έβαζε τα λεφτά για να πηγαίνουμε στα final-4. Το έκανα για να μην χάσουμε τα παιδιά μας. Με τα λεφτά που έβαλα έβγαινα πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πήγαινα στο γήπεδο και μου έλεγε ο γιος μου γιατί μας κερδίζουν όλοι. Του χρωστάτε αυτού του μιτσή που πήρε πρωτάθλημα η ΑΕΛ. Γιατί του το υποσχέθηκα.

Για την οργάνωση της εταιρείας: “Οτιδήποτε εσείς αόριστα ορίζεται ως οργανωτικά, εξυπακούει κόστος. Πρέπει να κάνεις δομές. Πέστε μου πόσες ομάδες έχουν διαφήμιση που τους αποφέρει εισοδήματα. Να έχω 2-3 άτομα για να φέρουν διαφήμιση. Οι εταιρείας, όταν μισή χρονιά παίζεις κεκλεισμένων των θυρών, δε θα φέρεις διαφήμιση. Κάποιες άλλες ομάδες, από τα κομματικά παίρνουν διαφήμιση, Κάποιες άλλες παίζουν Ευρώπη αλλά κι αυτοί όχι τα ποσά που νομίζετε”.

Για το προπονητικό: “Είναι ευθύνη του προπονητή. Για χρόνια ΑΕΛ και Άρης κάνουν μια διευθέτηση για το πού γυμνάζονται οι ομάδες. Αυτή τη φορά ο προπονητής μας δεν ήθελε να γίνει αυτό και είδε άλλα γήπεδα. Κάναμε επένδυση πέραν των 200χιλ. για να δημιουργήσουμε συνθήκες στους αθλητές μας. Κάναμε υποχωρήσεις και εμείς και ο ΓΣΟ και είναι έτοιμο το κέντρο. Λόγω του χειμώνα, τα γήπεδα χάλασαν όλα. Κάναμε προπόνηση στο γήπεδο του Άρη και ετοιμάζαμε το δικό μας και μετά ερχόταν ο Άρης σε μας. Βάλαμε 100αδες χιλιάδες στο γήπεδο για να φέρουμε άμμο, να βάλουμε συστήματα κτλ”.

Αν είναι εύκολο να φύγει: “Είναι απλό. Αυτός που θα έρθει να στηρίξει την ΑΕΛ. Έχεις συγκεκριμένα εισοδήματα. Τηλεοπτικά και άλλα εισοδήματα γιατί είναι ο Σοφοκλέους πρόεδρος. Αν φύγω, θα έρθει να δώσει 600χιλ. όσα και ο Εθνικός. Έχει να εισπράττει 1.1 τηλεοπτικά, αλλά πληρώνει κάθε μήνα 10-15χιλ. κάθε μήνα επειδή κάποιοι εκφράζουν τον ΑΕΛισμό τους στην κερκίδα. Πληρώνουμε το δάνειο στο συνεργατικό, άλλες 15χιλ. τον μήνα για κάποιους που περνούσαν απ’ έξω και έκανα χρέη. Αν δεν έχει κάσα όποιος θα έρθει, η ΑΕΛ θα κάνει 600χιλ. pay roll. Οι παίκτες είναι πληρωμένοι το Γενάρη. Πέστε μου πόσες ομάδες είναι πληρωμένες έτσι. Κάθε μήνα πρέπει να περνούμε κριτήρια. Ετοιμάζουμε τώρα τα κριτήρια της επόμενης σεζόν. Το πρόβλημά μας είναι πως προσπαθούμε να κάνουμε προϋπολογισμό χωρίς να έχουμε έσοδα. Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει ζημιά 1εκ. για κάθε χρόνο της προηγούμενης τριετίας. Η ΑΕΛ έχει πολύ παραπάνω ζημιά που βάζουμε κάποιοι”.

Για άλλους παράγοντες: “Εγώ τους είπα να τους δίνω 200-300χιλ κάθε μήνα και να αναλάβουν. Τα οικονομικά είναι δύσκολα και μη νομίζετε πως δε θα υπάρξουν τραυματισμοί σε ομάδες που άνοιξαν τα χέρια τους για να φτάσουν τον ΑΠΟΕΛ”.

Για Σόουζα: “Κάναμε αίτηση στη FIFA. Δεν υπάρχει απόφαση για ελευθερία του παίκτη. Ο μάνατζερ του είναι ένας παραπόττης, ακόμα και στην επιστολή που μας έστειλε.”

Για αν θα νιώσει προδομένος από τον Πάμπο: “Αν ήταν ΑΕΛίστας θα ένιωθα ναι. Αλλά είναι ένας επαγγελματίας. Από τη στιγμή που κάποιος έρχεται στην ΑΕΛ, έρχεται για να δουλέψει. Θέλετε να σας πω πως κανένας από τους παίκτες που έφυγαν από τους πρωταθλητές, δε χάρισε ένα γρόσι της ΑΕΛ; Γιατί να χαρίσουν”.

Αν δεν βρεθεί κάποιος: “Να κλείσουν τα στόματα και θα κάνουμε προϋπολογισμούς που να τους αντέχουμε. Να είναι διαχειρίσιμο. Να μην του λένε κάποιου να βάζει τα λεφτά του για να είναι εκεί η ΑΕΛ. Αν φύγω δε θα έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο η ΑΕΛ. Ρωτήστε τον Κουτσοκούμνη. Ο κόσμος πρέπει να μείνει εκεί. Να την κρατήσουμε ζωντανή. Πειραματισμοί δε χωρούν. Πίσκαλα πίσκαλα, όπως κάναμε και μετά απλήρωτοι οι παίκτες, τιμωρία και διαγραφή και τέλος. Να φτιάξουμε ένα σωστό προϋπολογισμό και να έρθουν νέοι κοντά να βοηθήσουν”.

Για το γήπεδο: “Έχουμε συνάντηση στις 21/3 με τον ΠτΔ. Θα δούμε τι θα γίνει. Πιθανή λύση να το χτίσει ο ΚΟΑ και να το διαχειρίζονται οι ομάδες της Λεμεσού”.

Για το γιατί η ΑΕΛ δεν μπορεί να έχει περισσότερα πάγια έσοδα: “Οι ζημιές είναι 2εκ. εδώ και μια διετία με τις συμπεριφορές των φιλάθλων μας. Το 2015-16 κόψαμε 11χιλ. εισιτήρια. Είχαμε υπόλοιπο έναντι του ΓΣΟ 100χιλ. Ποιά είναι τα έσοδά μας; Τα τηλεοπτικά που είναι 110χιλ. και μας κόβουν 15χιλ από την ΚΟΠ και από το συνεργατικό”.

Για το αν έδιωξε ο ίδιος τον Πάμπο: “Ρωτήστε τον ίδιο. Ήμουν στο Ντουμπάϊ και του έστειλα μήνυμα και μου είπε πως δε θέλει να μείνει. Πρέπει να τον σεβόμαστε”.

Για το αν μετάνιωσε που τον έφερε πίσω: “Όχι. Μια ζωή ζούμε, για όσα κάνεις δεν πρέπει να μετανιώνεις”.

“Εμείς θέλουμε μόνο τους ΑΕΛικούς. Μόνο αυτούς που μπορούν να έρθουν να φωνάξουν για την ΑΕΛ και μόνο σε πλαίσια αθλητοπρέπειας. Το 2011-12 κερδίσαμε πολλές μάχες.

Η κριτική είναι καλή, όχι όμως για να έχετε περισσότερη δημοσιότητα. Να μου κάνετε κριτική, κάποιοι όμως έβγαλαν χολή. Αν έβλεπα μία παράγραφο που να έγραφε έλεος ή αχαριστία θα ήταν διαφορετικά. Αν κάποιοι οργανωμένα θέλουν να φύγει ο Σοφοκλέους και να κλείσει το κατάστημα πείτε το. Τόσοι δημοσιογράφοι και να μην βγάλετε λέξη και να κρίνετε, είναι απαράδεχτο.”

Επίσης, κύριος Σοφοκλέους αποκάλεσε την ανακοίνωση του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, “ανακοίνωση 2-3 κοπελλουθκιών.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *