Αφιέρωμα: Δικαιώθηκαν μετά από τόσα χρόνια κρατικής προπαγάνδας

Ήταν 15 Απριλίου 1989, 96 άνθρωποι, οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Liverpool και της Nottingham Forest στο στάδιο Χίλσμπορο.  Όταν οι απλοί οπαδοί σκοτώθηκαν και ο θάνατος τους καπηλεύτηκε από το κράτος ως η αιτία να γίνει η καρτα οπαδού, αυστηρότεροι νόμοι κλπ.  Διαβάστε τι έγινε τότε και τι σήμερα.

Ο αγώνας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι φιλάθλοι που ήθελαν να τον παρακολουθήσουν ήταν τόσοι πολλοί που λίγη ώρα πριν από το σφύριγμα της έναρξης υπήρχαν χιλιάδες έξω από το γήπεδο.  Οι φίλαθλοι της Liverpool ήταν έξω από τη βόρεια θύρα του γηπέδου και την τελευταία στιγμή τους επιτράπηκε η είσοδος στην εξέδρα «Leppings Lane», που ήταν ήδη κατάμεστη από κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνυκτική ατμόσφαιρα αφού όσοι ήταν στο πίσω μέρος της κερκίδας δεν κατάλαβαν πως δεν χωρούσαν και ασκούσαν πίεση στους πιο μπροστά.

Hillsborough disaster

Λίγα λεπτά αργότερα οι ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν ζέσταμα και ο αγώνας άρχισε.  Μόλις στο έκτο λεπτό του αγώνα ένας αστυνομικός έτρεξε στον διαιτητή και του είπε να διακόψει τον αγώνα.  Οι ποδοσφαιριστές δεν κατάλαβαν και καλά τι έγινε και αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο.  Στην κερκίδα που βρισκόταν πίσω από τα τέρματα της Liverpool κάποιοι έχαναν τη ζωή τους και αφήνοντας τις τελευταίες τους αναπνοές.

Από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει ο αγώνας, κορμιά είχαν συνθλιβεί πάνω στα ψηλά κιγκλιδώματα, που χώριζαν το γήπεδο με την εξέδρα. Οι πιέσεις του κόσμου, που μπήκε στο γήπεδο την τελευταία στιγμή, οδήγησαν τους φιλάθλους που κάθονταν μπροστά πάνω στα κάγκελα της κερκίδας.

hillsb

Όσοι είχαν προλάβει να αντιδράσουν γρήγορα προσπάθησαν να πηδήξουν στο γήπεδο, πολλοί κτυπήθηκαν από την αστυνομία για να επιστρέψουν πίσω στην κερκίδα πριν οι μπάτσοι καταλάβουν τι γινόταν.  Όσοι πήδηξαν γλύτωσαν, πολλοί διαλύθηκαν πάνω στα κυγκλιδώματα.

Τις επόμενες ώρες και αφού διακόπηκε ο αγώνας, οι φίλαθλοι έπαιρναν τις διαφημιστικές ταπέλλες και μετέφεραν τραυματίες και άψυχα σώματα.  Συνολικά είχαν τραυματιστεί 776 άτομα ενώ 94 είχαν ξεψυχήσει εκείνες τις ώρες, δυο άτομα υπέκυψαν τις επόμενες μέρες στα τραυματά τους.

Hillsborough-police-offi-009

Η αστυνομία και το κράτος προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους φιλάθλους αφού διαλαλούσαν πως ήταν όλοι μεθυσμένοι και έμπαιναν στο γήπεδο για να κάνουν επεισόδια και χωρίς εισιτήριο.  Οι δημοσιογράφοι έπαιαζαν το παιχνίδι της εξουσίας, η εφημερίδα SUN τότε έριξε το φταίξιμο στους χούλιγκανς αλλά ακόμα και στους ίδιους τους νεκρούς, πως έχασαν τη ζωή τους με δική τους ευθύνη.  Όσο για την αστυνομία, αποποιήθηκε την ευθύνη και πολλοί μπάτσοι έδωσαν ψεύτικες καταθέσεις.

H αλήθεια αποκαλύφθηκε μέσα στο 2012, όταν η ανεξάρτητη αρχή των οικογενειών αποκάλυψε πολλές παραλείψεις που οδήγησαν τόσο αθώο κόσμο.  Η αστυνομία επέτρεψε την είσοδο πολλών φιλάθλων σε μια κερκίδα που ήταν ήδη γεμάτη και δεν κατάλαβε το λάθος της, ούτε το παραδέχθηκε.

Μάλιστα επειδή ο αγώνας ξεκινούσε και δεν θα προλάβαιναν να μπουν στο γήπεδο, άνοιξαν περισσότερες πύλες, με αποτέλεσμα να εισέλθουν ταυτόχρονα δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω από τη χωρητικότητα της εξέδρας.

Το χειρότερο ήταν πως όταν οι φίλαθλοι σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν, οι αστυνομικοί τους έσπρωχναν πάλι μέσα στο χάος. Οι παραλείψεις είχαν συνέχεια, καθώς τα ασθενοφόρα καθυστέρησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, να πεθάνουν.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ μετά την τραγωδία αυτή, πήρε πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τα γήπεδα, μεταξύ άλλων απαγόρευσε τις θέσεις για όρθιους θεατές, την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα και επέβαλε την υποχρεωτική έκδοση καρτών για τους φιλάθλους και τη χρήση καμερών στα γήπεδα.  Τα δικά τους λάθη πλήρωσαν οι νεκροί, δεν έφτανε αυτό έβαλαν και φασιστικούς νόμους ρίχνοντας την ευθύνη στο κοινό.

Η σημερινή μέρα όμως, 26/4/2016 είναι ιστορική μέρα για τις οικογένειες των νεκρών αλλά και της αγγλικής ομάδας καθώς το δικαστήριο στο Warrington απεφάνθει πως για τη τραγωδία του Χίλσμπορο που σκόρπισε το θάνατο σε 96 ανθρώπους, δεν είχαν την ευθύνη οι οπαδοί.

Αφού εξέτασε για μία διετία όλους τους φακέλους της πολύκροτης επίθεσης, το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη, ανακοινώνοντας την Τρίτη (26/4) την ετυμηγορία του, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για το χαμό των 96 αθώων ψυχών δεν βαραίνει τους οπαδούς των “κόκκινων” αλλά την αστυνομία του South Yorkshire και τους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συμπεριφορά των υποστηρικτών της Λίβερπουλ στο Χίλσμπορο δεν συνέβαλε στη δημιουργία μίας επικίνδυνης κατάστασης έξω από τον αγωνιστικό χώρο αλλά αντίθετα ήταν τα λάθη και οι αβλεψίες της αστυνομίας που προκάλεσαν ή συνέβαλαν στην τραγωδία, ενώ καθιστά σαφές ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε η ματαίωση του αγώνα λόγω υπεράριθμων οπαδών στις εξέδρες.

Μάλιστα, κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο πρωταγωνίστησαν σε μία απίστευτη σκηνή καθώς τραγούδησαν το “You’ll Never Walk Alone” μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα.

https://www.youtube.com/watch?v=2VCwnMDlFV4

 

Σύμφωνα με το δικαστήριο η αιτία θανάτου για σχεδόν όλα τα θύματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο ήταν ασφυξία λόγω συμπίεσης και αυτή ήταν η αιτία θανάτου και για τον νεαρότερο από τους 96 νεκρούς: τον 10χρονο Jon-Paul Gilhooley.

Η απόφαση φέρνει ένα τέλος σε μια διαμάχη που είχε κρατήσει για 27 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για τον αγώνα, ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, ήταν υπεύθυνος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια των 96 ανθρώπων, τους οποίους είχε καθήκον να προστατεύει. Αντιθέτως εκείνος παραβίασε το καθήκον του και η παράβαση αυτή προκάλεσε τους θανάτους τους κάτι που αποτελεί «βαριά αμέλεια».

Κλείνοντας δείτε τα πρόσωπα των 96 ανθρώπων.  Αυτών των ανθρώπων που το κράτος και η αστυνομία σκότωσαν και έριξαν την ευθύνη πως έφταιγαν με αποτέλεσμα η εξουσία και οι έχοντες αυτήν να δημιουργήσουν τις κάρτες οπαδού, τους αυστηρούς νόμους και άλλα πολλά που εναντιώνονται στο ποδόσφαιρο και σε κάθε άθλημα.  Αντιλαμβάνεστε πως μας μεταχειρίζονται;  Σκοτώνουν τους οπαδούς και μετά ρίχνουν όλη την ευθύνη σ’ αυτούς.

 

lfc2

 

Έξω από το δικαστήριο σήμερα ” Σας το είπαμε, έλεγαν ψέματα” μαζί με το logo της αστυνομίας και της εφημερίδας SUN.

liverpool

 

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους οπαδούς όμως φέρει η Θάτσερ, που υποστήριξε την αστυνομία, απέκρυψε στοιχεία και άφησε τις οικογένειες τόσα χρόνια να ψάχνουν το δίκαιο τους.

Eδώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν το θάνατο της Θάτσερ.

https://www.youtube.com/watch?v=FDE0L2f9tKQ

Bίντεο από το συμβάν

https://www.youtube.com/watch?v=esyxX0iVnYc

Άλλες φωτογραφίες από το τραγικό συμβάν στο Χίλσμπορο

hills2 article-2502451-1940C2A200000578-776_634x412 Hillsborough

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *