Δεν έχουμε μάθει… -Π.Σ-

leontokouventes Π.Σ

Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να σέβεται τον άλλο.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να σέβεται τους χώρους που χρησιμοποιούμε όλοι μαζί.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να σέβεται τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό της.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να σέβεται ανθρώπους και ζώα.
Δεν έχουμε μάθει σε καμιά γενιά να ζητά το δίκιο της και να αντιδρά στην εκμετάλλευση και στην υποδούλωση.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να φέρεται με ευγένεια, να σέβεται την αντίθετη άποψη και να συζητά.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά τη σημαίνει η λέξη ανιδιοτέλεια, ούτε η ισότητα, ούτε η αλληλεγγύη.
Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά να σέβεται το διαφορετικό.
Δεν έχουμε μάθει τίποτα άλλο παρά μόνο το συμφέρον, το χρήμα, το γλείψιμο, το μέσον και το φόβο.

Μην πας με κόκκινο, όχι γιατί μπορεί να σκοτώσεις κάποιον αλλά επειδή μπορεί να σε γράψει η αστυνομία.  Μη ρίξεις σκουπίδια κάτω, όχι από σεβασμό στη φύση και τους γύρω σου αλλά επειδή διώκεται ποινικά.

Και τώρα πλακώνει η κάρτα, λες και τα πάντα στην κυπριακή κοινωνία δουλεύουν ρολόι και στις κερκίδες όχι. Επειδή αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε νοοτροπία, να έρθουμε φάτσα με την αληθινή παιδεία.  Από την αρχή, από την ρίζα.  Κάτι που έπρεπε να γίνει χρόνια τώρα.  Θέλει κόπο, μα οι καραγκιόζηδες που ψήφισες ξέρουν μόνο νόμους, που καταλαβαίνουν από τρόπους;

Γιατί ο νόμος γεννά το παράνομο και δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο λεξιλόγιο μου παρά μόνο η ανάγκη να ζήσουμε ελεύθεροι.   Ουδέποτε οι νόμοι φτιάχτηκαν για τη περαιτέρω ελευθερία μας,  δείτε ποιοι τους γράφουν και ποιοι τους ψηφίζουν.  Η ίδια συνοπαρτζιά που γνωρίζει τα παραθυράκια, τους ελιγμούς και τους τρόπους να τη βγάλει καθαρή.

Ακούς;   Δεν είναι το «νόμιμο» ούτε το «παράνομο», είναι η συνείδηση, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια και εγώ μπούχτισα σε ένα τόπο από δειλά πιόνια-υποχείρια στα χέρια άλλων.

Η θηλιά σφίγγει κάθε μέρα το λαιμό μας ενώ οι εξουσιαστές συγχαίρονται μεταξύ τους έχοντας τις πλάτες της σιωπής και της ανοχής μας.

Καληνύχτα κυπριακό ποδόσφαιρο, σιγά σιγά έγινες τόσο σκατά όσο και η κοινωνία σου.

Δεν έχουμε μάθει σε καμία γενιά τι σημαίνει αγάπη, μα οι “αλήτες” που ξέρω την έμαθαν μέσα σε αλάνες με χώματα, φορώντας σκισμένες κίτρινες φανέλες και κλοτσώντας τρυπημένες μπάλες. Γιατί η φτώχεια εδικαιούτο ακόμα το ποδόσφαιρο και τα τσιμέντα δε μας έκρυβαν τον ήλιο.  Με χώματα στα μάτια, με ματωμένα γόνατα, κάπως έτσι απλά και ταπείνα, η ΑΕΛ εκείνο το συνονθύλευμα συναισθημάτων και ονείρων, έγινε η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή. Π.Σ

One thought on “Δεν έχουμε μάθει… -Π.Σ-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *