Αφιέρωμα: ΟΥΕΦΑ VS Kύπρος

Φαίνεται στην Κύπρο το ποδόσφαιρο και η διαιτησία έχουν πάρει ένα πιο προηγμένο μονοπάτι.  Για να καταλάβετε οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται εδώ μπαμ και κάτω σε άλλες διοργανώσεις είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί πολύ απλά δε μπορούν, είναι πολύ πίσω από τη νήσο μας.

Για αρχή όλοι θυμάστε τι έγινε πέρσι στον τελικό πρωταθλήματος με το Αποέλ.  Μια κροτίδα πίσω από τους πάγκους ήταν αρκετή για να κάνει ποδοσφαιριστές και παράγοντες της άλλης ομάδας να βγάλουν όλο τους το ταλέντο στο θέατρο, ξεπουλώντας τα πάντα για να πάρουν το παιχνίδι στα χαρτιά.  Είδαμε τον Μασιά να γνέφει στους παράγοντες του Αποέλ να στείλουν τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια.  Το φύλλο αγώνος έκαιγε την ομάδα μας, ο αγώνας διακόπηκε.  Είδαμε και πάθαμε για να επαναρχίσει το παιχνίδι και να κριθεί το πρωτάθλημα στο γήπεδο κάτι που οι βολεμένοι του Αποέλ θεώρησαν αδικία.  Εμάς μας σέρβιραν ότι το να επαναρχίσει ο αγώνας σε μια άλλη έδρα, χωρίς οπαδούς και από την αρχή ήταν το ιδανικό.  Μ’ αυτά και μ’ αυτά χάσαμε ένα πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, γιατί ο ”κύριος” Μασιάς θεώρησε σωστό να διακόψει το παιχνίδι και να ρίξει τις ευθύνες στον κόσμο μας.

Το τότε διάστημα δείξαμε βίντεο και αποδείξεις από άλλα παιχνίδια του Κυπριακού πρωταθλήματος με κροτίδες που εξερράγησαν μέσα στο γήπεδα και επάνω σε ποδοσφαιριστές (εμάς πίσω από τον πάγκο) αλλά δε διακόπηκαν.

Σήμερα θα πάμε να δούμε δύο αγώνες υψηλότερων διοργανώσεων, αναλύοντας το όλο σκηνικό καθώς και τη συμπεριφορά που είχαν οι εκάστοτε διαιτητές.  Για να δούμε αν διακόπτονται με τόση μεγάλη ευκολία αγώνες για απλά μια κροτίδα κ. Μασιά.

Ρουμανία – Ουγγαρία (φάση ομίλων Euro 2016)

Ο αγώνας αυτός διεξάχθηκε στις 11/10/2014.  Οι κόντρα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων κρατάει για χρόνια.  Η Ουέφα παρά το ότι γνώριζε δεν απέτρεψε τη μεταφορά οπαδών.  Λίγες μέρες όμως πριν τον αγώνα οι Ούγγροι οπαδοί ”ενημέρωσαν” τους Ρουμάνους πως θα πάνε στη χώρα τους έτοιμοι για όλα.  Τα επεισόδια πολλά στους δρόμους του Βουκουρεστίου μεταξύ των οπαδών των δύο αντιπάλων.  Αν και έγινε παρέμβαση της αστυνομίας τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και εντός του γηπέδου, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ανταλλαγή καπνογόνων και πυρσών, κροτίδων, καρεκλών καθώς και οτιδήποτε άλλο βάζει το μυαλό σας. Σε κάποια στιγμή παρενέβησαν οι security του γηπέδου οι οποίοι άρχισαν να κτυπούν όποιων έβρισκαν μπροστά τους ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας.  Πολλοί οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο για να γλυτώσουν από το ξύλο που έριχναν οι security, οι ένστολοι ρόμποκοπ ήρθαν αργότερα και η κατάσταση ηρέμησε λίγο.  Πολλοί τραυματισμοί , πολλά ανοικτά κεφάλια και σπασμένες μύτες, ανάμεσα στους τραυματίες ακόμη και γυναίκες.  Αποτέλεσμα; Εκκενώθηκε μέρος της βόρειας κερκίδας του γηπέδου και ο αγώνας ξεκίνησε ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

ouggroi ka8odon gia roumania

 

(Ούγγροι οπαδοί καθοδών για το Βουκουρέστι)

romania

(Ρουμάνοι οπαδοί πηδούν μέσα στο γήπεδο για να γλυτώσουν)

romania2

romania3

(Οι security κτυπούν όποιο βρουν μπροστά τους)

 

Σλόβαν Μπρατισλάβας – Σπάρτα Πράγας (φάση ομίλων europa league) 

23-10-2014 

Γύρω στο 42′ και ενώ το παιχνίδι βρισκόταν στο 0-0, οπαδοί συγκρούονται στις κερκίδες με πυρσούς, καπνογόνα, κροτίδες και καρέκλες. Αναφορές έκαναν λόγο για σχεδόν μηδενική παρουσία αστυνομικών στο γήπεδο και λόγο αυτού, τα επεισόδια οδηγήθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου με τους οπαδούς να κάνουν το γήπεδο πεδίο μάχης. Μετά απο αρκετή ώρα έκανε την εμφάνιση της η αστυνομία και οι οπαδοί επέστρεψαν κανονικά στις κερκίδες του γηπέδου.

Απόφαση των υπευθύνων;

Διακοπή του αγώνα για 25 λεπτά μέχρι να επανέλθει η τάξη και αμέσως μετά ξαναρχίζει ο αγώνας με νικητές τους φιλοξενούμενους.

slovan

(Οπαδοί συγκρούονται στις κερκίδες)

slovan2

(Οπαδοί συγκρούονται στις κερκίδες)

slovan3

(Οπαδοί στο αγωνιστικό χώρο)

slovan4

(Παρέμβαση αστυνομίας)

slovan5

(Παρέμβαση αστυνομίας)

 

Τέλος να διευκρινίσουμε ότι και στα δύο παιχνίδια κρίνονταν απλά οι τρείς βαθμοί της νίκης, στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Euro και στο δεύτερο για τους Ομίλους του Europa League. Όταν κρίνεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, η έξοδος στην Ευρώπη και τα εκατομμύρια ο αγώνας διακόπτεται, γιατί ζούμε στην Κύπρο, γιατί το Αποέλ πάντα θα είναι το κατεστημένο, γιατί έτσι.

Aν αναλογιστούμε την έκταση των επεισοδίων που έγιναν και ότι παρολίγο να βρεθούν άτομα νεκρά σε σύγκριση με τη χαζοπαρωδία που έστησε το Αποέλ κλέβοντας το πρωτάθλημα από την ΑΕΛ, κατανοούμαι πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του εν λόγω διαιτητή καθώς και της ομοσπονδίας γενικότερα που μαζί με τα ΜΜΕ έδωσαν τον τίτλο στο κατεστημένο όπου όλοι μαζί το χάρηκαν κάνοντας πάρτι πάνω στις πλάτες του φίλαθλου κόσμου χωρίς ντροπή μέσα στα μάτια μας.

Επίσης θέλουμε να δηλώσουμε έντονα και να σημειώσουμε πως ΔΕΝ γράψαμε το κείμενο με σκοπό την προώθηση οποιασδήποτε μορφής βίας αλλά και ούτε είμαστε υπέρ της. Απλά αυτά είναι κάποια γεγονότα-παραδείγματα που μας έκαναν να προβληματιστούμε και τα οποία διαδραματίστηκαν σε χώρες που ο ΜΕΣΟΣ Κύπριος θεωρεί κατώτερες και πολιτισμικά αλλά και ποδοσφαιρικά από εμάς σε διοργανώσεις πολύ ανώτερου επιπέδου από το Κυπριακό Πρωτάθλημα.

Μασιά δε σε ξεχάσαμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *