Τα αθλητικά ιδεώδη υπεράνω ΟΛΩΝ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη περασμένη βδομάδα το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ για το κυπριακό ποδόσφαιρο με τίτλο “Οι κερκίδες της πολιτικής”.

Το εν λόγο ντοκιμαντέρ για όσους γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία και το πολιτικό γίγνεσθαι στο κυπριακό ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμα επανάληψη των όσων γνωρίζαμε. Ασχολήθηκαν κυρίως με τους λευκωσιάτες, έκαναν μικρή αναφορά στην ανόρθωση και ως εκεί.

Ήταν το 1948 όταν στην Ελλάδα βρισκόταν στην αποκορύφωση του ο Ελληνικός Εμφύλιος. Με διαταγές της τότε αμερικανοκίνητης ελληνικής κυβέρνησης και τις ευλογίες της ΚΟΠ και του ΣΕΓΑΣ (ΤΕΣΚ) υποχρέωναν τα αθλητικά σωματεία του τόπου να αναγκάσουν τους αθλητές τους να υπογράψουν δηλώσεις άρνησης των πιστεύω τους και των ιδεολογιών τους. Μέχρι τότε τα αθλητικά σωματεία του τόπου ήταν μικτά, (είχαν αθλητές και αριστερούς και δεξιούς όπως και φιλάθλους), τότε όλα τα σωματεία της εποχής, πλην της ιστορικής ΑΕΛάρας και του συμπολίτη Άρη, υπόκυψαν στις πιέσεις ανάγκασαν τους αθλητές τους να υπογράψουν τις δηλώσεις αυτές.

Αποτέλεσμα του πιο πάνω γεγονότος ήταν η δημιουργία των λεγόμενων αριστερών ομάδων (Ομόνοια, Σαλαμίνα, Αλκή και Ορφέας) που απαρτίζονταν από τους αθλητές που αρνήθηκαν να υπογράψουν την πιο πάνω δήλωση, επίσης τα σωματεία αυτά ίδρυσαν και δική τους ομοσπονδία (Κ.Ε.Π.Ο) και για 5 χρόνια υπήρχαν στη Κύπρο 2 διαφορετικές διοργανώσεις.

Η επιτροπή της ΑΕΛάρας τότε βάζοντας μπροστά και πάνω από όλα τα αθλητικά ιδεώδη με περίσσιο θάρρος απόρριψε τις διαταγές της ΚΟΠ και του ΣΕΓΑΣ και αρνήθηκε να επιβάλει στους αθλητές της τέτοια απόφαση. Μάλιστα απείλησαν την ομοσπονδία με καταγγελίες στη ΦΙΦΑ και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δείτε πιο κάτω ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ανεξάρτητος” τον Οκτώβριο του 1948 με τις θέσεις του τότε Δ.Σ της ομάδας μας.

397559_10203612022684124_773874250_n

 Δείτε την εικόνα σε full ανάλυση

“Είναι ανόητον και αντιαθλητικών  το να επιβάλλουν τον κομματισμόν μέσα εις τον Αθλητισμόν.” δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος της ΑΕΛ.

“Είναι βέβαιων ότι η ΑΕΛ, εις την διοίκησην της οποία ευρίσκεται και ο γνωστός φίλαθλος κ. Ν.Δ.Σολομωνίδης θα αντισταθεί μέχρι τέλους εις τας κομματικάς μανούβρας των εχθρών του αθλητισμού και θα κρατήση ούτω ασπίλους τα ευγενείς παραδόσεις της ΑΕΛ και του Κυπριακού Αθλητισμού”  Με αυτά΄τα λόγια καταλήγει ο αρθρογράφος της εφημερίδας για να σχολιάσει την απόφαση του σωματείου μας.1238109_10203643903727011_83226112_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *