Ας βάλουμε την ΑΕΛ μέσα στην πόλη [Ο Λεμεσιανός]

Παίρνοντας αφορμή από μια συζήτηση που άρχισε δειλά δειλά με τα αδέλφια στο φόρουμ δράττομαι της ευκαιρίας να καταγράψω τις θέσεις, τις ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς μου για ένα πολύ σοβαρό θέμα που σίγουρα τα τελευταία χρόνια μένει στο περιθώριο, ένα θέμα που αφορά όλους τους πιστούς φρουρούς της ΑΕΛάρας και ιδιαίτερα εκείνους τους ρομαντικούς Λεμεσιανούς που αγαπούν με ανιδιοτέλεια το σωματείο της ΑΕΛ.

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αισθητή η απουσία της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού από το κέντρο της πόλης, από εκεί που της αρμόζει πραγματικά να είναι. Το ξεπούλημα του ιστορικού οικήματος στην Γλάδστωνος ήταν η ταφόπλακα στην παρουσία μας μέσα στο κέντρο της πόλης σαν σωματείο. Το κτίσιμο του Νικός Σολομωνίδης και η μετέπειτα ανάπτυξη που έγινε στον εκεί χώρο (μπουτίκ, καφέ, πολυχώρος) σίγουρα ικανοποιεί όλους τους ΑΕΛίστες αλλά πάντοτε υπάρχουν περιθώριο βελτίωσης.

Τόσο η ιστοσελίδα μας όσο και χιλιάδες άλλοι οπαδοί της ΑΕΛάρας ζουν με την ελπίδα πως κάποτε η ΑΕΛ θα αποκτήσει εκ νέου ένα χώρο μέσα στη Λεμεσό όπου εκεί θα στεγασθούν τα όνειρα αλλά και ιδιαίτερα το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού. Εκεί όπου ο κάθε ΑΕΛίστας θα νιώθει το δικό του σπίτι, εκεί όπου μπορούν να προβάλλονται τόσα και τόσα αντικείμενα που θυμίζουν την ΑΕΛάρα εκεί, εκεί όπου θα καμαρώνουν περήφανα τα εκατοντάδες τρόπαια του σωματείου μας, εκεί όπου μικροί και μεγάλοι λέοντες θα γνωρίζουν με περηφάνια την ιστορία της ΑΕΛ.

Σίγουρα πολλά από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και στο νέο γήπεδο, αλλά από τι στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να γίνει κοινό τότε όλα διαγράφονται.

Ένα τέτοιο κτίριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Μουσείο
Η Αθλητική Ένωση Λεμεσού με ιστορία 83 χρόνων είναι κρίμα και άδικο να μην έχει ένα χώρο στον οποίο θα βρίσκονται και θα φυλάγονται αντικείμενα-σύμβολα της ιστορίας μας. Το πρώτο καταστατικό, ιστορικές χειρόγραφες ή πρωτότυπες επιστολές, φανέλες, παπούτσια, μπάλες, λάβαρα, σημαίες, ταυτότητες μέλλον και τόσα άλλα. Ακόμα με σωστή προώθηση μπορεί κάλλιστα να προσελκύσει οργανωμένα γκρουπ τουριστών.

Τροπαιοθήκη
Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχουμε εδώ στο www.lions-radio.com (δανεισμένο από το ael-limassol.net) το σωματείο μας αριθμεί 259 τρόπαια σε όλα τα αθλήματα. Τα πλείστα βρίσκονται στο οίκημα των παλαιμάχων της ομάδας μας, αλλά όμως είναι δυστυχώς σκορπισμένα δεξιά και αριστερά αλλά ίσως ακόμα μερικά και να έχουν καταστραφεί ή χαθεί. Επιβάλλεται η δημιουργία μιας τροπαιοθήκης εκεί όπου όλα αυτά τα τρόπαια θα φυλάγονται σε ειδικές συνθήκες και να συντηρούνται συνεχώς. Επιβάλλεται η σωστή τοποθέτηση ανάλογα με το άθλημα, τη χρονολογία και το είδος, τη “βαρύτητα”.

Κέντρο Ερευνών ΑΕΛ
Φαντάζει ουτοπικό αλλά στην ουσία το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι, όραμα και αγάπη για την ΑΕΛάρα. Σε αυτό τον χώρο ο καθένας από μας θα μπορεί μέσα από στοιχεία που θα έχει μπροστά του (εφημερίδες, περιοδικά, καταστατικά, βιβλία κτλ) να διαβάζει και να ενημερώνεται σχετικά με την ιστορία του σωματείου μας. Θα μαθαίνει για την παρουσία της ΑΕΛ στη Λεμεσό, για τους αθλητικούς ή κοινωνικούς της αγώνες και θα ανακαλύπτει όλες τις άγνωστες πτυχές της ομάδας. Ακόμα το κέντρο αυτό θα έχει υπό την ευθύνη του τη διοργάνωση διαλέξεων για την ιστορία της ΑΕΛ. Ο χώρος αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρωτότυπο κέντρο μύησης μικρών λιονταριών στις αξίες και στις ιδέες αυτού του σωματείου.

Καφετέρια 
Υπάρχει ήδη το Yellow Pride που είναι ένα χώρος καθαρά ΑΕΛίστικος, δυστυχώς όμως η τοποθεσία του εξ’ υπακούει ότι για το επισκεφθεί κανείς πρέπει να πάει αποκλειστικά εκεί. Αν όμως αποκτήσουμε τον δικό μας χώρο μέσα στη πόλη εκατοντάδες κόσμου θα κάθονται στο ΑΕΛίστικο καφέ το οποίο θα προσφέρει στην ομάδα μας και πολύτιμα κέρδη.

Μπουτίκ
Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό έγινε κινήσεις εκσυγχρονισμού της μπουτίκ. Η τοποθεσία της, σε ένα άκρως ΑΕΛίστικο περιβάλλον τόσο στο Νικός Σολομωνίδης όσο και σε ένα ενδεχόμενο οίκημα στην πόλη αυξάνει τα κέρδη της. Αναμφίβολα όμως το να βρίσκεται το κατάστημα αναμνηστικών ειδών της ΑΕΛ σε ένα πιο εμπορικό χώρο θα αυξήσει σίγουρα της δραστηριότητες της. Χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Λεμεσό μας καθημερινά θα αγοράζουν αναμνηστικά από την ομάδα της πόλης που επισκέφθηκαν, όπως άλλωστε πράττουν οι πλείστοι ποδοσφαιρόφιλοι ανά το παγκόσμιο.

 

Χρειάζεται όραμα…

Εμείς βάζουμε κάτω τις ιδέες αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε οι αρμόδιοι για την υλοποίηση αυτών των έργων. Σίγουρα για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται σημαντικά κονδύλια αλλά με την βοήθεια διαφόρων είτε ιδιωτών είτε επιχορηγήσεων μπορούν να γίνουν αρκετά. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται όμως είναι όραμα, αγάπη και αφοσίωση στην Αθλητική Ένωση Λεμεσού.

Μέχρι τότε…ας κάνουν την αρχή επαναδραστηριοποιώντας ουσιαστικά το σωματείο μας…

2 thoughts on “Ας βάλουμε την ΑΕΛ μέσα στην πόλη [Ο Λεμεσιανός]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *